Moraliću iz vinske omotnice 6 mil. kn

Autor: Božica Babić , 12. listopad 2015. u 22:00
Maks i Enver Moralić/Duško Mirković/PIXSELL

Objavljena je nova runda natječaja za potpore iz europske Vinske omotnice, do 2018. na raspolaganju je ukupno 57,3 milijuna eura.

Enver Moralić, vlasnik Kutjeva, definitivno se iskazao kao najspremiji među hrvatskim vinarima kad je riječ o povlačenju europskih potpora za razvoj sektora vinarstva.

Za restrukturiranje i konverziju vinograda, temeljem kriterija iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018., odobrena su mu dva projekta ukupno vrijedna gotovo 28 milijuna kuna, pa će iz europske Vinske omotnice Moraliću biti isplaćene potpore u visini 5,9 milijuna kuna. Agencija za plaćanja u poljoprivredi upravo je objavila novu rundu natječaja za dobivanje potpora iz europske Vinske omotnice po kojoj je Hrvatskoj za investicije u restrukturiranje i konverziju vinograda, izgradnju i modernizaciju vinarija i marketing te za promidžbu vina na tržištima trećih zemalja u razdoblju 2014.-2018. ukupno raspoloživo 57,3 milijuna eura.

 

28milijuna

kuna investira Moralić u obnovu vinograda

Dokumentaciju za dobivanje potpora za promidžbu na trećim tržištima vinari moraju Agenciji dostaviti do 30. listopada, za restrukturiranje vinograda i ulaganja u vinarije do 2. studenoga. Po već zaključenim natječajima Agencija je uz spomenuta dva Moralićeva odobrila još 115 projekata. Njih 117 zajedno su teški više od 190 milijuna kuna, a potpore koje pripadaju vinarima iznose 72 milijuna kuna. Do sada je kroz predujam ili za već završena ulaganja isplaćeno tek 12,5 milijuna. Najviše zahtjeva dosad je stiglo za nove vinarije ili modernizaciju, ukupno 73 u vrijednosti 131 milijun kuna i očekivanje 46,4 milijuna kuna potpore.  Iako najveći broj vinara očekuje potpore manje od milijun kuna, uz Moralićevo Kutjevo odobreno je još nekoliko velikih projekata.

Tako je kod izgradnje i modernizacije vinarija najveće ulaganje prijavio vinar Josip Galić iz Požege, radi se o 16 milijuna kuna uz pripadajuću potporu 7,9 milijuna. U vinarije namjerava investirati i vinar Dražen Bedeković, i to više od osam milijuna kuna, za što mu slijedi 3,5 milijuna kuna potpore, dok Iločki podrumi za investiciju vrijednu 7,3 milijuna očekuju povrat tri milijuna kuna.

Višemilijunsko ulaganje realizira i Agrolaguna, tvrtka iz portfelja koncerna Agrokor, koja u restrukturiranje vinograda ulaže 8,9 milijuna kuna za što će dobiti 3,3 milijuna kuna potpore. Vinogradi se u RH prostiru na 21.073 hektara, čak 41.743 gospodarstva drže 83.371 vinograd što znači da je prosječni vinograd velik tek 0,25 hektara. Najviše vinograda, na 5606 hektara ima Krapinsko-zagorska županija, druga je Zagrebačka sa 4785 dok je treća Splitsko-dalmatinska sa 4618 hektara.

Komentirajte prvi

New Report

Close