Montiraju se u roku dva dana i otpornije su na potrese

Autor: PD VL native tim , 25. veljača 2021. u 22:00
Lako primjenjivo rješenje u obnovi i revitalizaciji Banovine/PD

Osim na domaćem prisutni su i na tržištima Njemačke, Austrije, Švicarske, Švedske, Norveške…

Krapinska tvrtka Jedinstvo Krapina bavi se proizvodnjom modularnih kuća, metalskom proizvodnjom, građevinarstvom, proizvodnjom keramičkih fasada, trgovinom, prijevozom i dr..

U pitanju je tvrtka koja proizvodi montažne i modularne objekte za stanovanje, škole, dječje vrtiće, urede, restorane, kampove, kuće za stanovanje, a uz to proizvode i tehničke module za smještaj telekomunikacijske opreme, mjerne opreme, elektroopreme te industrijske montažne hale, granične prijelaze, benzinske postaje i stambeno-poslovne objekte.

Posluju kao grupa deset povezanih društava te su u sto postotnom privatnom vlasništvu, danas broje 900 zaposlenika i ostvaruju godišnji prihod od 900.000.000 kuna od čega polovica dolazi od izvoza, a kapital društva iznosi 500.000.000 kuna.

Paralelna proizvodnja čitave godine

Osim na domaćem prisutni su i na inozemnim tržištima poput Njemačke, Austrije, Švicarske, Švedske, Norveške, Islanda i drugdje, a godišnje u proizvodnim pogonima proizvedu oko 10.000 komada modularnih jedinica.

Kako ističu iz tvrtke jedna od glavnih prednosti njihovih modularnih objekata leži u tome što imaju moguću paralelnu proizvodnja u pogonu tijekom cijele godine bez obzira na vremenske prilike te izradu temelja i infrastrukturnih priključaka na mjestu izgradnje objekta čime se štedi vrijeme i financijski izdaci.

Na mjesto postavljanja dovoze se gotovi moduli dovršeni u proizvodnom pogonu s ugrađenom izolacijom, instalacijama, prozorima, vratima, sanitarnom opremom, kuhinjskom opremom, podnim i zidnim oblogama.

Izgradnja je po sistemu ‘ključ u ruke’ ili određeni stupanj roh bau, a namjene objekata razne – stambene, privatne, društvene ili pak poslovne te je proces od početka izgradnje do stavljanja objekta u funkciju vrlo kratak.

Mogućnosti kombiniranja modula

Gotovi moduli izrađeni od CLT lameliranog drva se jednostavno montiraju kao ‘lego’ kocke na gotovu betonsku ploču ili trakaste temelje unutar dva dana.

Definiraju se osnovni moduli koji su dimenzija tri metra širine i deset do dvanaest metara dužine, a korisnik može birati koje i koliko modula želi uz mogućnost demontaže i premještanja modularnog objekta na drugo mjesto.

Jednostavna je i nadogradnja u slučaju kasnije potrebe za dodatnim prostorom, kao i mogućnosti kombiniranja modula te dogradnje stambenih zgrada u visinu ili širinu za povećanje stambenog ili poslovnog prostora.

Upotrebom čelika i drva koji imaju duktilna i elastična svojstva, a koriste se u izgradnji modularnih objekata postiže se bolja sposobnost „gibanja“ s tim da pri tome ne dođe do pucanja te se tako postižu dobra protupotresna svojstva.

Drveni objekti od CLT lameliranog drva su osjetno otporniji na potres od klasično građenih objekata jer su građeni od elastičnih materijala tako da se objekt giba zajedno sa svojom podlogom˝ističu iz Jedinstva Krapina te napominju kako su njihove modularne kuće i objekti od CLT lameliranog drva lako primjenjivi u obnovi i revitalizaciji područja Sisačko-moslavačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba gdje su objekti oštećeni ili srušeni u potresima.

Jedinstvo Krapina modularne kuće proizvodi u varijanti s čeličnom konstrukcijom ili pak u varijanti s CLT (cross laminated timber) križnim lameliranim drvom. Riječ je o konstrukcijama koje imaju dobra ekološka i energetska svojstva, a objekti izgrađeni s takvim materijalom su potresno stabilni.

Objekti mogu biti i prizemne kuće i katnice, a baza im je prizemna modularna kuća, u kojoj se CLT lamelirani drveni elementi ugrađuju kao zidni, stropni i podni paneli, neto stambene površine od 36 kvadrata koja je dostatna za smještaj dvočlane obitelji pa sve do 200 kvadrata za velike obitelji.

Kako objašnjavaju iz tvrtke takav objekt uključuje kuhinju s blagovaonom i dnevnim boravkom, kupaonicu i spavaću sobu, dok se za potrebe višečlane obitelji stambeni prostor poveća u dijelu dnevnog boravka i dodatnih spavaćih soba te pratećih prostorija. Krov kuće je izgrađen od drvenih greda s limenim pokrovom i prilagođava se urbanističkom planu područja.

* Sadržaj omogućilo Jedinstvo

organizator

New Report

Close