Ina će svojim dioničarima isplatiti najizdašnije dividende u proteklih desetak godina

Autor: Marija Brnić , 18. svibanj 2018. u 07:56
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U raspodjeli zarade koju se predlaže skupštinarima mađarski suvlasnik Mol dobio bi 398,55 milijuna, hrvatska država 364,06 milijuna.

Ina će svojim dioničarima isplatiti najizdašnije dividende u proteklih desetak godina. Nadzorni odbor i Uprava kompanije Glavnoj skupštini predlažu da po dionici bude isplaćivana 81,20 kuna, odnosno ukupno 812 milijuna kuna. Tako visoka podjela dobiti konačno je utvrđena između dvije ranije razmatrane opcije, jedan je prijedlog bio da dioničari podijele ukupno 550 milijuna kuna, odnosno 55 kuna po dionici, ali je tada, prije dva mjeseca, ostavljena i mogućnost da se isplati ukupan zakonski raspoloživ iznos za dividendu od 1,35 milijardi kuna, što bi bilo 135,34 kune po dionici.

U raspodjeli zarade koju se predlaže skupštinarima mađarski suvlasnik Mol dobio bi 398,55 milijuna, hrvatska država 364,06 milijuna, a malim dioničarima pripast će ukupno 49,39 milijuna kuna. S aspekta države, ovako pozamašna dividenda za prošlu godinu dobra je vijest gleda li se punjenje proračuna. Za ovu godinu Ministarstvo državne imovine u planu za ovu godinu s tog osnova predvidio je da se uprihoditi ukupno 912 milijuna kuna, pa će, za razliku od lani, kada je donijela 68 milijuna kuna, Inina dionica ove godine imati osjetno veći značaj za proračunske prihode. Njima u pravilu najviše pridonosi dobit HEP-a, a ove godine od državnih dobitaša Janaf je najavio da neće isplaćivati dividendu, već će dobit zadržati.

Što se tiče Inine dividende, ona se pravda solidnim lanjskim rezultatima. Na razini grupe Ina je ostvarila ukupne prihode od 18,5 milijardi kuna, 20% više nego godinu dana prije, a na godišnjoj razini kompanija je imala i snažan rast neto dobiti, na 1,22 mlrd. kuna. Godinu ranije ona je iznosila svega 101 milijun.

No, visoka dividenda će, zacijelo, otvoriti i niz polemika o opravdanosti takve odluke, posebice u kontekstu pregovora koje se još planira voditi s Mađarima oko njihovog izlaska iz vlasničke strukture Ine.

 

912 milijuna

kuna prihoda od dividendi 
planira država u 2018.

Gledano unatrag, najviša dobit po Ininoj dionici bila je isplaćena prije pet godina, kada je dividenda za 2012. bila 34,36 kuna. U pravilu je, pak, u nekoliko godina kada se u zadnjih desetak godina isplaćivala (za 2007., 2014. i 2016.), dividenda po Ininoj dionici bila je oko 15 kuna.

U ostalim godinama kompanija je ili iskazala gubitak ili u godinama kada je pozitivno poslovala dividendu nije isplaćivala.

Komentari (3)
Pogledajte sve

tako se obično radi prije prodaje firme. izvuci šta možeš pa prodaj.


Pa kako i nebi imali dobit kad toliko napucaju cijenu goriva…. sad da ociste racune od proslih dobiti pa onda mogu i prodati

Bez brige od ove godine je opet u gubitku.

Pa rafinerije im uopće ne rade, MOL je svu domaću naftu scuclal.

A ne da platformama da buše vani u Iranu, Iraku, Egiptu, Libiji.

Pardon u Jadranu INA buši u Albaniji, a ostali u Crnoj Gori.

Bolje da naftu dignu oni nego mi kod Dubrovnika južno.

Pa kako i nebi imali dobit kad toliko napucaju cijenu goriva…. sad da ociste racune od proslih dobiti pa onda mogu i prodati

New Report

Close