Mol na korak bliže potpunom preuzimanju Ine

Autor: Marija Brnić , 21. veljača 2019. u 07:17
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Požele li Mađari prijeći 50 posto udjela u glavnoj hrvatskoj naftnoj kompaniji, moraju tražiti suglasnost Vlade i dostaviti joj dugoročni poslovni plan, a zbog nejasnih odredbi svaku odbijenicu mogu ‘srušiti’ na sudu.

Usvajanjem izmjena Zakona o privatizaciji Ine, koje će se pamtiti i po odzvanjanju pjesme “Ustani bane” u sabornici, otvoren je put za dogovor s mađarskim Molom oko preuzimanja kompanije.

Zakon je izglasan sa 74 glasa za i dva protiv, uz protestno napuštanje dvorane članova oporbe. Izmjenom članka 10. koju je tražila Europska komisija, ali za čiju odgodu država nije iskoristila argumente koje bi, po uvjerenju poznavatelja briselske procedure, EK uvažila, država gubi utjecaj na upravljanje kompanijom.

Konkretnije, odrekla se ekskluzivnih prava vezanih uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu Ine, mogućnosti veta na određene odluke Uprave te prava prvokupa cjelokupne ili dijela imovine.

Mol sada može kupiti ili, ako stoje dugogodišnje špekulacije, samo obznaniti da ima više od 50% dionica, a trenutno je službeno u posjedu 49,1%. Idući korak bio bi ishođenje suglasnosti resornog ministra energetike i predaja dugoročnog poslovnog plana, a temeljem njegovog mišljenja Vlada u roku od 30 dana donosi odluku o suglasnosti za stjecanje većinskog udjela.

Za uskraćivanje suglasnosti ostavljen je po kritičarima usvojenog zakona vrlo širok i nedovoljno definiran pojam “opasnosti od ugroze, sigurne, pouzdane i redovite opskrbe energijom i zaštite infrastrukture”. Ministar i Vlada na dostavljeni plan i ne moraju odgovoriti, a njihova jednomjesečna šutnja znači da su suglasni sa stjecanjem dionica.

Nakon što Ina dobije većinskog vlasnika, država će, dok posjeduje dionice, imati dva člana uprave, no bez prava glasa. Ti će menadžeri moći dojaviti resornom ministru eventualne sporne odluke Uprave, a u tom slučaju država bi mogla sudski oduzeti suglasnost za stjecanje dionica. Sve to, i dojava i reakcija ministra, predviđena je u rokovima od tek osam dana, a ne zatraži li sudsku mjeru, smatrat će se da je ministar suglasan.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Ne pjenite se !! Sve ide po planu 😉


U Istri je najgore. Moramo gledati preko Učke u Hrvatsku i dnevno se čuditi logici i pameti Hrvata.
Kada bi se Istra odcjepila od Hrvatske u kojoj je zadnjih 70ak godina i vratila se u okrilje Italije kao zadnjih 2000 godina, koliko bi Istri trebalo da pretekne standard Švicarske, 5 ili 10, možda 15 godina ?

Onda bi se svadali Istrijani sa Talijanima i drugima kako i jesu u povijesti.Stvarali bi nove Uljanik brodogradilista i svi bi im bili krivi osim njih.

U Istri je najgore. Moramo gledati preko Učke u Hrvatsku i dnevno se čuditi logici i pameti Hrvata.
Kada bi se Istra odcjepila od Hrvatske u kojoj je zadnjih 70ak godina i vratila se u okrilje Italije kao zadnjih 2000 godina, koliko bi Istri trebalo da pretekne standard Švicarske, 5 ili 10, možda 15 godina ?

preuzeti će je njenim novcem, tko ih kontrolira koliko su do sada isisali ? hrvatski članovi Uprave ? ministarstvo gospodarstva ? Vlada ?

New Report

Close