Mogu li se poslodavci izboriti i za 5 posto PDV-a na zaštitnu opremu?

Autor: Marija Brnić , 28. travanj 2020. u 22:00
HUP traži da država poduzetnicima donira maske i ostalu zaštitnu opremu, kako bi bili sigurni da svi mogu provoditi preporuke epidemiologa/Davor Puklavec/PIXSELL

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić ističe da je cilj osigurati da zaštitna oprema ne postane mjesto uštede.

Iz resornih ministarstava jučer nije bilo komentara najnovijih zahtjeva HUP-a, koji traži da država poduzetnicima donira maske i ostalu zaštitnu opremu, kako bi bili sigurni da svi u gospodarstvu koji počinju raditi, mogu i provoditi preporuke epidemiologa za rad u uvjetima pandemije.

Sam trošak zaštitne opreme koja postaje dio poslovanja proteklih dana iz redova poslodavaca nije bio na ovaj način problematiziran, budući da se krenulo u fazno otključavanje gospodarstva od restriktivnih mjera, a i stoga što je proračun već pokrio troškove plaća za tri mjeseca.

No, HUP sada navodi kako iznosi od nekoliko tisuća kuna tog troška predstavljaju problem u uvjetima kada su tvrtke bile zatvorene i bez prihoda.

Za razliku od apela da se opremu donira, čini se zasad da bi se eventualno sluha u Vladi moglo naći za razgovor o drugom prijedlogu HUP-a, da se zaštitnu opremu i proizvode za dezinfekciju stavi u kategoriju lijekova kad je riječ o obračunu PDV-a – da se nižom stopom od 5% omogući pristupačniju cijenu.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić ističe da je cilj osigurati da zaštitna oprema ne postane mjesto uštede. Uoči druge faze otključavanja gospodarstva bit će svakako važnije da oprema bude količinski dostupna.

Komentirajte prvi

New Report

Close