Mogu li se linijski i subvencionirani prijevoz spojiti?

Autor: Darko Bičak , 08. veljača 2018. u 22:00
Nerentabilne linije su vraćene, ali dokad?/ Davor Javorović/PIXSELL

Nakon što je Panturist privremeno opet pokrenuo ukinute 72 slavonske linije, traži se trajno rješenje.

Iako je Panturist zbog poslovnih razloga ukinuo, bez prethodne najave, u ponedjeljak svoje 72 autobusne linije na području Osječko-baranjske županije, u srijedu navečer je, nakon velike medijske hajke i pratećega političkog pritiska, isto tako iznenada odlučio da će te linije od četvrtka opet biti operativne.

Za sad nije poznato kakav sporazum je postignut, no iz izjava tamošnjeg župana Ivana Anušića jasno je da se problem rješavao na razini hrvatske Vlade i nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Resorni ministar Oleg Butković komentirao je jučer kako se u ovom trenutku još ne zna kakvo će se rješenje naći s Panturistom, ali i naglasio kako je bitno da sada autobusi opet voze.

Ministar je, na marginama redovne sjednice Vlade, rekao kako se u cijeloj situaciji mora vidjeti koje je rješenje. "U ovom trenutku razgovarali smo s prijevoznikom koji vrši djelatnost prijevoza linija na tom području, zajedno sa županom, znači kod premijera i oni će danas normalno uspostaviti liniju, otvorit ćemo razgovore i vidjet ćemo što je rješenje u toj cijeloj situaciji", kazao je Butković.

Dodao je da razumije da privatni poduzetnik možda u ovakvom slučaju nema računice, ali da nije sve u matematici. "Ovo je kompleksan problem. Preko Ministarstva znanosti i tehnologije sufinancira se prijevoz učenika i studenata i osnovnoškolaca i to je u redu, ali sad to treba vidjeti možda da se taj linijski promet i taj subvencionirani poklope u jedan. To su stvari koje moramo razmotriti", rekao jeministar Butković.  

Komentirajte prvi

New Report

Close