Modernizacija od 465 milijuna kuna: Končar za HŽ radi 12 novih vlakova

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2020. u 08:42
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Visokotehnološki proizvod razvili su Končarovi stručnjaci uz domaće kooperante.

Hrvatske željeznice naručile su od Končarove tvrtke – Električna vozila – 12 novih vlakova za prigradski i međugradski promet.

Riječ je o ulaganju vrijednom 465 milijuna kuna. Dio je to investicijskog ciklusa modernizacije željeznica koji se realizira inozemnim zajmovima i novcem iz europskih fondova, piše HRT.

Ovo je jedan od dvadesetak električnih vlakova koje je HŽ Putnički prijevoz naručio od Končara. Novih 12 modernih vlakova u prometu bi trebalo biti za dvije godine.

– Riječ je o niskopodnim vlakovima prilagođenim za lakši ulazak osobama sa smanjenom pokretljivošću, vozila su opremljena sustavom informiranja putnika, video nadzora bežičnim pristupom internetu, putnici imaju prostor za bicikle i dodatnu prtljagu, govori Josip Ninić, predsjednik Uprave Končar-Električna vozila.

Visokotehnološki proizvod razvili su Končarovi stručnjaci uz domaće kooperante.

– Takav vlak je vrlo skup, njegova je najniža cijena oko 40 milijuna kuna. U njemu ima niz sofisticirane opreme, softverskih rješenja i sve je to namjenski razvijeno u Končaru. Vlak je napravljen po svim svjetskim standardima i mi smo jedan već prodali u Bosnu i Hercegovinu, naglašava Ivan Bahun, član Uprave Končara.

Nada se Končar i novim poslovima za našu željeznicu koja je raspisala natječaj za nabavu još 21 vlaka koji bi se financirao europskim novcem. HŽ bi tako do kraja godine ugovorio 37 novih vlakova.

– Ti vlakovi će već iduće godine voziti na novoobnovljenim dionicama pruga do Zaboka do Križevaca i dionicu do Vinkovaca. Podignut ćemo  kvalitetu, učestalost i frekvenciju prijevoza, smanjiti operativne troškove i promijenit će se percepcija o željeznici, govori Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ-a.

Modernu, brzu i točnu željeznicu priželjkuju građani i naš proizvođač električnih vozila.

Osim vlakova za hrvatske željeznice, u Končaru se sve vrijeme epidemije vrijedno radilo i na remontu inozemnih lokomotiva, ali i prvom tramvaju za stranog kupca.

Prvi od šest ugovorenih tramvaja prema dalekoj Latviji trebao bi krenuti na jesen.

Komentirajte prvi

New Report

Close