Model za otkup dionica Ine: Inicijalnom javnom ponudom prodaju 25 posto HEP-a?

Autor: Poslovni.hr , 30. prosinac 2016. u 10:23
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Vladin tim osmislio je model za otkup dionica Ine od strateškog partnera MOL-a koji se temelji na prodaji 25 posto dionica HEP-a putem inicijalne javne ponude, ali za zeleno svjetlo čeka se konsenzus koalicijskih partnera.

Iako je razmatrana i mogućnost osnivanja nove tvrtke konzorcija, analizama je utvrđeno da se tako ne bi osiguralo dovoljno novca. Mogućnosti se razrađuju posljednja dva mjeseca, od kada se sumnja u ishod arbitraže koja je završena negativno za Hrvatsku. Pripremljene su i zakonske izmjene kako bi se doskočilo imovinskopravnim opterećenjima koja su zakočila djelomičnu privatizaciju HEP-a prošle godine, piše Večernji list.

Hoće li se zaista prodavati dio HEP-a da bi se otkupila Ina ovisi ponajviše o odluci MOL-a, koji se mora izjasniti misli li zaista napustiti Hrvatsku i po kojoj cijeni. Cijena je ključna, pogotovo uzmemo li u obzir da su rezerve Ine značajno pale, što uvelike utječe na njezinu današnju vrijednost. Vlada je uvjerena da IPO HEP-a može realizirati za šest mjeseci jer može koristiti pripremu iz 2015. Sve je na dugom štapu jer se čeka MOL i Most te obraćanje premijera Andreja Plenkovića koje je najavljivano do kraja tjedna. Službeno je tek rekao da će se o Ini raspravljati na zatvorenom dijelu sjednice Vlade održane jučer, a nakon koje je potpredsjednik Vlade iz Mosta Ivan Kovačić poručio da “još nisu ništa odlučili, već se samo upoznali”.

Moguće je da će Vlada tražiti novog strateškog partnera koji bi kontrolirao 25 posto kompanije, dok bi Hrvatska u svojim rukama držala kontrolni paket nešto manji od 75 posto. Podsjetimo, mirovinski fondovi posjeduju 4,31 posto Ine, a na slobodnom tržištu je oko 1,7 posto dionica, piše Večernji list.

Komentari (38)
Pogledajte sve

A samo da se sad ne javi i ivan.zoric i ne kaze da je i on krivo kvotao jer cu majke mi popizdit.


…***ispričavam se, zabunom sam quotao i tvoj post, a htio sam samo ivan.zorica…ja sarkazam kužim, ali on ne, zato sam mu zavalio jednu odgojnu… a u vezi Hepa to treba spriječit i potpuno je nepotrebno, radje nek obnove nasipe i očiste odvodne kanale, da ne govoim da očiste ispod svakog riječnog mosta jer nisu već 20 godina.. i to lovom koju troše na uhljebe i sebe.. i još im ostanu milijarde

Kolega oprosteno Vam je i mada nerado djelim ocjene jer kad djelim zelim davat samo 100tice,no kako imam visoke kriterije to se rijetko desava, odlucio sam Vam dati jednu 100tku.. Ubuduce molim Vas pripazite sto i kako kvotate i provjerite 5 puta prije nego stisnete tipku enter. Hvala.

sad ste još i vi ljuti na g. zorica. ne znam kako će g. zoric to podnijeti. nadam se da nece dic ruku na sebe..

g. zoricu, ako ste tu, znajte da vam je oprošteno… hvaljen Isus i Marija… ovog puta.. ali pazite za ubuduće.. veli gospa da nema vremena toliko za vas urigirat.. kaže da mnogo Hrvata trenutno moli za referendum pa da sa tim ima pune ruke posla.. ai praznici su..


@demizon i ivan.zoric
Kolege drage pokrenite referendum da svi oni s IQujem manjim od sobne temperature trebaju biti eutanizirani. U biti nema potrebe jer svak je gospodar svoga tijela pa znate sto Vam je cinit. Jebate ako Vam za svaki sarkazam treba rjecnik stranih rijeci zaobidjite moje postove molim Vas.
A ako meni zelite nesto ukidat slobodno dodjite. Mozete mi ukinit nokte na nogama.Po povratku kuci cu Vam poslat adresu pa mi Vas dva dodjete na kucu izgrist nokte na nogama.Jedan na livoj,a drugi na desnoj nozi. Je li moze??

***ispričavam se, zabunom sam quotao i tvoj post, a htio sam samo ivan.zorica…ja sarkazam kužim, ali on ne, zato sam mu zavalio jednu odgojnu… a u vezi Hepa to treba spriječit i potpuno je nepotrebno, radje nek obnove nasipe i očiste odvodne kanale, da ne govoim da očiste ispod svakog riječnog mosta jer nisu već 20 godina.. i to lovom koju troše na uhljebe i sebe.. i još im ostanu milijarde

New Report

Close