‘Model svaki tjedan inspektor jedan je prošlost, neće više biti 50-ak nadzora godišnje inih inspekcija’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. srpanj 2019. u 15:04
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Rad Državnog inspektorata ne smije biti fokusiran na represiju već na prevenciju i edukaciju, istaknuto je u ponedjeljak na sastanku poduzetnika s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

"Glavni cilj nam je da rad Državnog inspektorata ne bude fokusiran na represiju, nego da se naglasak stavi na prevenciju i edukaciju. Naravno da je kažnjavanje krajnja mjera za teže prekršitelje, to mora biti tako ako želimo poštenu tržišnu utakmicu. Ali za manje prekršaje poduzetnike treba upozoravati i dati im priliku da isprave nehotične greške“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović. 

Burilović je napomenuo da se mora jasno znati po kojem se ključu ide u nadzor,te da pritom ne smije biti 'svetih krava'. Također, naveo je, nadzori ponekad dugo traju i ometaju poslovanje tvrtki, a to se ne smije događati. Propisi i pravilnici moraju biti jasni i nedvosmisleni, tako da je što manje toga u domeni slobodne procjene inspektora, poručio je Burilović.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić naglasio je da se od početka funkcioniranja Državnog inspektorata zalaže za osnaživanje prevencije i edukacije te partnerski odnos umjesto izricanja kazni.

"Želim partnerski odnos sa svim poduzetnicima u Hrvatskoj. Inspektorat će funkcionirati prema načelu transparentnosti, a naš princip je da učimo iz iskustva poduzetnika te u sinergiji rješavamo probleme", naglasio je Mikulić rekavši i da će se raditi distinkcija između blažih i ozbiljnijih prekršaja i u skladu s tim djelovati. Istaknuo je i da Inspektoratu nije cilj zatvarati gospodarske subjekte ako postoje druge opcije.

"Model svaki tjedan inspektor jedan je prošlost, neće više biti 50-ak nadzora godišnje inih inspekcija. U praksi su se naši gospodarstvenici već mogli uvjeriti o čemu govorim, s obzirom na nekolicinu obavljenih koordiniranih inspekcijskih nadzora u protekla četiri mjeseca", istaknuo je Mikulić i najavio da neće biti razlike u tretmanu malih i velikih tvrtki.

Od predstavnika gospodarstva na sastanku su sudjelovali predsjednik Upravnog odbora KTC-a Ivan Katavić, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba, direktor trgovine PIK-a Vinkovci Mario Talajić, direktor Stražaplastike Josip Grilec, predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago i prokurist Kamgrada Dragutin Kamenski.

Žgomba je rekao da u turizmu bolju suradnju s Inspektoratom žele prvenstveno u suzbijanju crnog tržišta u svim segmentima sektora, od privatnog smještaja do chartera, dok je Kamenski istaknuo važnost savjetodavnog djelovanja Inspektorata i snažnijeg fokusa na subjekte koji operiraju u sivoj i crnoj zoni.

"Bilo bi dobro da  nam je Inspektorat dostupniji za odgovore na pitanja koja nas muče u svakodnevnom poslovanju. Također očekujemo snažniju akciju protiv nelojalne konkurencije, to je zajednički interes i nas koji poslujemo legalno i države“, zaključio je Kamenski.

Jelčić je prezentirao nekoliko zahtjeva drvnog sektora, između ostalog da se omogući poslodavcima da pozovu inspektore na prijevremeni pregled pri uvođenju novih procesa, a kako bi se preveniralo kršenje propisa. On želi i da  se objedini nadzor više inspektora u jednom danu te tako pojednostavi sama procedura i skrati trajanje nadzora. 

Bago je upozorio da je u Hrvatskoj procvjetao uvoz robe sumnjive kvalitete jer su inspekcije bile manjkave, dok se u inozemstvu provode rigidne kontrole. Zalaže se da se bolje kontrolira elektronika koja se uvozi, a ne zadovoljava standarde. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Najbolje što se može dogoditi je da sad idu svi zajedno svaki za svoje područje. To je veliki napredak u organizaciji vojske inspektora

New Report

Close