Model 5x5x5: Ugostiteljima u povijesnoj jezgri grada smanjuju terase

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. studeni 2019. u 09:30
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

“Odluka je donesena samo radi ukidanja. Postoje lokacije gdje nema smisla umanjivati površinu, dok je negdje trebalo 15, a negdje 7 posto”, rekao je Obradović.

Dubrovačko je gradsko vijeće većinom glasova u ponedjeljak odlučilo kako će od 1. siječnja 2020. godine za 10 posto biti umanjene javne površine onim ugostiteljima u povijesnoj jezgri Dubrovnika koji u zakupu imaju više od 25 metara četvornih, a time će se od stolova i stolica osloboditi ukupno 300 metara četvornih.

Odluka je donesena u sklopu modela '5x5x5', koji je gradonačelnik Franković nedavno predstavio ugostiteljima, a po kojem će ugostiteljima biti ponuđeni petogodišnji ugovori o najmu prostora i javnih površina, ali i dobiti moratorij na širenje tih površina.

"Otvaramo prostor za građane i posjetitelje. Uz to, ako neki ugostiteljski objekt prestane raditi, stolove na njegovoj lokaciji neće dobiti drugi objekt, već se ti stolovi ukidaju", objasnio je Franković.
Gradski vijećnik HNS-a Miho Obradović istaknuo je kako je prijedlog o smanjenju 'donesen napamet'.

"Odluka je donesena samo radi ukidanja. Postoje lokacije gdje nema smisla umanjivati površinu, dok je negdje trebalo 15, a negdje 7 posto", rekao je Obradović.

Vijećnik Jadran Barač (SDP) istaknuo je kako su takvom odlukom ugostitelji 'zaštićena kasta', jer nijedan novi ugostitelj nema pravo na stolove 'po sjevernokorejskom sustavu'. Vijećnik Maro Kristić (MOST) očekivao je još hrabriji, ali i sustavniji pristup, a vijećnica Matija Čale Mratović (nezavisna) naglasila kako smanjenje od 10 posto ne rješava pitanje prohodnosti ulicama. Nikša Selmani (KLGB Srđ je Grad) rekao je kako je Grad koridore trebao odrediti u suradnju s gradskim kotarom, dodavši kako je velik problem nedostatak plana upravljanja.

Na sjednici je odlučeno i da se vrijeme javnog izvođenja glazbe na ulicama grada produži sa 23.30 na pola sata iza ponoći tijekom Dubrovačkih ljetnih igara, a vrijeme za dostavu opskrbe u povijesnu jezgru skrati na 7.30.
Zapovjednik obrane juga Hrvatske general Janko Bobetko odlukom dubrovačkih gradskih vijećnika dobio je svoju ulicu u naselju Gruž, a Dubrovački muzeji i Prirodoslovni muzej Dubrovnik dobili su nove ravnateljice.

Komentirajte prvi

New Report

Close