Mobilne aplikacije imune na hrvatsku zabranu nelegalnog online klađenja

Autor: Darko Bičak , 02. veljača 2020. u 09:30
Državni proračun godišnje je zbog nelegalnih online kladionica gubio milijardu kuna/SHUTTERSTOCK

U samo godinu dana broj igrača koji su umjesto dolaska u kladionicu odlučili tiket uplatiti online povećao se za 10 posto.

S rastom razine informatičke pismenosti i općenito upotrebom pametnih telefona sve se veći broj kladioničara okreće online klađenju.

Podaci Hrvatske udruge za igre na sreću (HUZIS), koju čine kladionice Hattrick-PSK, SuperSport i Germania Sport, pokazuju da je u zadnjem kvartalu 2019. bilo 10% više online kladoničara nego u istom razdoblju 2018. godine. 

Kontinuirana borba
To je jedan od glavnih razloga da već više od godinu dana traja žestoka bitka hrvatskih kladonica i resornog Minsitarstva financija protiv stranih ilegalnih online kladionica. Matea Mateković, predstavnica HUZIS-a, pozdravlja nastojanja vlade da se zaustavi ilegalno klađenje, a na čijem tragu je i Ministarstvo financija, prema zadnjim informacijama, blokiralo 168 IP adresa ilegalnih stranih online kladionica.

"To je svakako hvalevrijedan potez i početak adekvatnog i trajnog rješavanja ovoga problema. Međutim, iskustva drugih europskih zemalja pokazala su da su potrebne i neke druge mjere, poput blokade bankovnih transakcija ilegalnih priređivača igara na sreću. O tome koliko je važno cjelovito i kontinuirano raditi na ovome problemu, dovoljno govori činjenica da je prije izmjena Općeg poreznog zakona i blokade IP adresa državni proračun Hrvatske godišnje gubio više od milijardu kuna", kaže Mateković.

 

Mateković

Ministarstvo financija je blokiralo 168 IP adresa ilegalnih stranih online kladionica.

Dodaje da su jedan od važnijih problema ove tematike aplikacije kladionica koje se mogu preuzeti putem Google Playa i App Storea.  "Kad se ta aplikacija preuzme i kada se nalazi na pametnom telefonu, blokada IP adrese ne obuhvaća i blokadu rada aplikacije. Potrebno je jednostavno onemogućiti preuzimanje takvih aplikacija putem pametnih telefona i to je nešto što bi svakako trebalo aktivno primjenjivati.

Drugi problem je što se znatnom broju ilegalnih stranih online kladionica u Hrvatskoj često može i dalje pristupiti, primjerice imali smo slučajeve da se jedna stranica blokira, zatim se pojavi poveznica na novu, drugu stranicu i putem nje je moguće obavljati uplate. Smatramo da bi svakako bila adekvatna i blokada bankovnih transakcija nezakonitih priređivača igara na sreću, kako bi rješenje problema bilo sveobuhvatno. Tu je i problem reklamiranja takvih kladionica na mnogim kablovskim sportskim kanalima koji se emitiraju u našoj zemlji", upozorava Mateković. 

U igri i Cro Bet
I u nadležnom ministarstvu su svjesni da se ovaj problem ne može riješiti jednom odlukom nego se radi o stalnom procesu praćenja i djelovanja. Sve snažniju poziciju na tržištu sportskog klađenja ima i Hravtska lutrija koja je nedavno čak i brendirala taj segment svojeg poslovanja kroz marku "Cro Bet".

 Vlada je jučer na sjednici prihvatila plan poslovanja HL-a u ovoj godini prema kojem se planiraju prihodi od 695 milijuna kuna te dobit od 42,7 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close