Mnogima omiljene jesenske poslastice postale luksuz

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2023. u 09:46
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL

“Slabo ide posao, sve je skupo. Nabava je skupa.”

Ni cijene jesenskih plodova nisu kao što su nekad bile. Tako ćete sada za kuhani ili pečeni kukuruz koji se prodaje na ulicama morati izdvojiti do 3 eura, a za kestene od 2 do 8 eura. Ovisno o tome kupujete li malu, srednju ili veliku porciju.

S prvim danima jeseni, ulicama se širi miris jesenskih plodova. No, da biste u njima uživali, ove godine morate izdvojiti više novca. Svjesni su toga i kestenjari koji kažu – i nabavna je cijena viša, piše HRT.

‘Slabo ide posao, sve je skupo’

“Nešto smo malo povećali, ali otkako je došao euro – nije dobro. Slabo ide posao, sve je skupo. Nabava je skupa. Jedna kila kestena košta 6-7 eura. To je stvarno preskupo”, otkriva prodavač.

U užem središtu Zagreba tako ćete kukuruz, kuhani ili pečeni, platiti od 2 do 3 eura. Dok cijena pečenih kestena i marona ovisi o mjerici i prodavaču. Za malu mjericu izdvojit ćete između 2 i 3 i pol eura. Srednje mjerice su od 3 do 7 eura, a velika stoji od 4 do čak 8 eura.

“Muka su mi sve cijene. Što da vam kažem. Ovo je još prolazno”, govori prolaznica.

“Bilo je dosta skupo. Tri eura”, komentira drugi.

Sljemensko kestenje, objašnjavaju prodavači, malo je i nije za prodaju, pa najviše nabavljaju iz Karlovca, ali i inozemstva.

Inflacija, posljedice nevremena i prelazak na euro učinili su svoje

“Malo su kesteni ove godine truli. Bojim se, čovjek jede i novac daje, pa sam nabavio ove iz Italije. Malo je skuplji, ali prolazno. Tako zdraviji je i ukusniji, slađi je”, pojašanjava prodavač.

Inflacija, posljedice nevremena i prelazak na novu valutu – učinili su svoje. Uživanje u jesenskim poslasticama, za mnoge je postao luksuz.

Komentirajte prvi

New Report

Close