Mnogi su dobili upozorenje prije potresa, seizmolog objasnio o čemu je riječ

Autor: Poslovni.hr , 25. travanj 2022. u 09:27
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Razoran potres u BiH otkrio je široj javnosti vrlo korisnu značajku koju imaju pametni telefoni na sustavu Android – upozorenje na potrese koje nekoliko sekundi prije samog udara upozorava korisnika na opasnost. Seizmolog je objasnio o čemu je zapravo riječ.

Mnogi građani potvrdili su da su nešto prije jakog potresa koji je u petak zatresao Hercegovinu i okolna područja dobili na pametnim telefonima ispisano upozorenje da je u blizini potres. Seizmolog Krešimir Kuk za N1 je objasnio o čemu je zapravo riječ.

Kuk je najprije istaknuo da ne postoje nikakve aplikacije koje mogu unaprijed detektirati potres, odnosno koje mogu predvidjeti potres.

“Najprije valja reći da ne postoje aplikacije niti načini da se potres predvidi. Sve što je moguće učiniti je da neposredno nakon potresa što prije se može ta informacija plasirati. Dakle, unaprijed nije moguće ni na koji način navijestiti da će potres biti”, rekao je Kuk pa dodao:

“Ono što smo ovih dana primijetili je ta Googleova aplikacija koja radi na principu masovnih informacija koje se vrlo brzo šire današnjom tehnologijom. To nije pravi sustav za rano upozoravanje od potresa, on se temelji na pravim instrumentima koji sa sigurnošću mogu detektirati potrese i onda dalje obavijestiti područja gdje će se taj potres osjetiti.”

Razoran potres u BiH otkrio je široj javnosti vrlo korisnu značajku koju imaju pametni telefoni na sustavu Android – upozorenje na potrese koje nekoliko sekundi prije samog udara upozorava korisnika na opasnost. Seizmolog je objasnio o čemu je zapravo riječ.

“Ovo je jedna eksperimentalna faza nečega što se temelji na masovnom odazivu mobitela kojih je puno i vrlo brzo prenose informaciju. Mobitel, ako može reagirati i detektirati trešnju, ne može odrediti je li ona od potresa, ali ako je na nekom području jači potres, onda će dakako veliki broj mobitela reagirati na tu trešnju. Onda tu informaciju današnje mreže mogu vrlo brzo prenijeti”, pojasnio je seizmolog pa nastavio:

“To je ono što je sad bilo primijećeno, da se par sekundi pa i desetak sekundi prije nailaska seizmičkih valova, informacije mobitela komunikacijskim mrežama putuju puno brže od valova potresa i to je objašnjenje zašto se to moglo dobiti par sekundi prije nailska valova potresa odnosno trešnje.”

Dodaje da “do nekih 100-injak kilometara, možemo računati da do nailaska jačih valova koji će jače zatresti imamo preko 10-ak sekundi”. Ipak, ističe da to nije pouzdan sustav i da se na to ne možemo uvijek osloniti.

Komentirajte prvi

New Report

Close