Mljekarima povoljni krediti sa svega 0,1 posto kamate

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 18. travanj 2018. u 22:01
Ovakvi financijski instrumenti za agrar prvi se put uvode i najjeftiniji su na tržištu/ Ivica Galović/PIXSELL

Za zajmove/kredite/jamstva radi investicija u ruralni razvoj Ministarstvo poljoprivrede, HAMAG-BICRO i HBOR obračunat će kamate od 0,5 do 1,5%, a nekima i niže.

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) osiguralo je oko pola milijarde kuna za investicije u ruralni razvoj s kamatnim stopama od 0,5 do 1,5 posto, a za najugroženiji sektor mljekarstva osigurani su krediti s kamatom od nezabilježenih, 0,1 posto.

Na ovaj će se način omogućiti poljoprivrednicima kreditiranje ulaganja po uvjetima povoljnijim nego na tržištu. Financijski instrumenti (zajmovi/krediti/ jamstva) novi su oblik financiranja koji se u Hrvatskoj prvi puta uvode i povoljnjiji su nego na tržištu. Namijenjeni su održivim projektima, onima za koje se očekuje da će generirati dovoljno prihoda kako bi se dobivena potpora mogla vraćati.   

"Naši poljoprivrednici teško dolaze do kredita jer je bankama poljoprivredna proizvodnja visokorizična. Tome stajemo na kraj. Putem HAMAG BICRO-a plasirat ćemo kredite do 50.000 eura za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu s kamatnom stopom od 0,5 do 1,5%", kaže ministar Tomislav Tolušić.

Za ovo poljoprivrednici neće trebati dati farmu ili kuću u zalog. Krajem godine omogućit ćemo i veće kredite do 1,3 miilijuna eura uz kamatu od 1%. Uz ovakav sustav provedbe Programa RR i način kreditiranja, agrobanka nam neće ni trebati, dodaje.

Korisnicima će biti zanimljivo to što će moći financirati npr. obrtna sredstva, kupnju živih životinja, rabljenu opremu, jednogodišnje bilje…vrste troškova koji im nisu prihvatljivi za financiranje kroz bespovratna sredstva.

Obrada zahtjeva će biti brža i brže odobrenje sredstava nego kod bespovratnih sredstava, a Agencija za plaćanja ne radi kontrole kao kod bespovratnih sredstava, već ih provode HAMAG-BICRO i HBOR.

Komentirajte prvi

New Report

Close