Mljekarima 20 milijuna kuna da prevladaju covid krizu

Autor: Ana Blašković , 07. rujan 2021. u 22:00
Poduprijet će se uređenje sabirališta mlijeka /DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Mali proizvođači suočeni su sa značajnim povećanjem troškova sabiranja i transporta sirovog mlijeka od isporučitelja do objekta za preradu.

S namjerom da pomogne mljekarima u korona krizi Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u javnu raspravu tri programa vrijedna 20 milijuna kuna.

Riječ je programima potpore primarnim proizvođačima mlijeka zbog pandemije, uređenje sabirališta mlijeka te sufinanciranje troškova malim mljekarama za sabiranje mlijeka iz domaće proizvodnje.

Iz ministarstva pojašnjavaju da su otežani plasman primarnih proizvođača kroz tradicionalne kanale prodaje uz promijenjene navike potrošača, skuplja stočna hrana i pad cijena mlijeka značajno narušili održivost poslovanja proizvođača mlijeka.

“U cilju sprečavanja pada proizvodnje mlijeka i gašenja proizvodnje na farmama kreiran je Program potpore primarnim proizvođačima mlijeka zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19, za što je osigurano 15 milijuna”, ističu.

Sufinanciranjem sabiranja domaćeg mlijeka s tri milijuna kuna zadržala bi se postojeća razina otkupa, proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te očuvala proizvodnja na malim gospodarstvima.

Uređenje sabirališta vrijedno je dva milijuna kuna, a trebalo bi pomoći OPG-ima u ruralnim područjima. Mali proizvođači suočeni su sa značajnim povećanjem troškova sabiranja i transporta sirovog mlijeka od isporučitelja do objekta za preradu.

Komentirajte prvi

New Report

Close