Mladima život preskup, političari ih ne slušaju

Autor: Lucija Špiljak , 23. kolovoz 2020. u 22:00
Istraživanje je u Hrvatskoj provedeno nad 356 mladih u dobi od 15 do 35 godina/Pixabay

Istraživanje je predstavljeno kroz online upitnik proveden nad 356 mladih u dobi od 15 do 35 godina te kroz fokus razgovore u kojima su sudjelovale 24 osobe.

Mreža mladih Hrvatske (MMH) i Varaždinski Underground Klub (V.U.K.) predstavili su prošli tjedan rezultate istraživanja percepcija mladih u sklopu projekta “7 godina u EU – što mladi imaju od toga?”. Rezultati su pokazali da je stav mladih u Hrvatskoj prema Europskoj uniji pozitivan, da je nezaposlenost u usporedbi s 2013. manja, no da životni troškovi rastu.

Istraživanje je predstavljeno kroz online upitnik proveden nad 356 mladih u dobi od 15 do 35 godina te kroz fokus razgovore u kojima su sudjelovale 24 osobe. Cilj je bio raspraviti o promjenama u sedam godina članstva Hrvatska u EU i kako ih mladi percipiraju.

Prema rezultatima, smatraju da je danas lakše naći posao, da je osobama iz ruralnih krajeva lakše nastaviti obrazovanje u većim sredinama i da se ljudska prava svih građana bolje štite i poštuju. S druge pak strane smatraju da si ne mogu priuštiti stanovanje, da država ne vodi brigu o nezaposlenima i ranjivima te da političari manje slušaju potrebe birača.

Iz MMH-a kažu da većina tih percepcija odgovara stvarnom stanju, od manje nezaposlenosti do rasta cijena režija i stanarine. No većina mladih pozitivno gleda na EU; kada bi se sutra održao referendum o izlasku Hrvatske iz EU, gotovo 70 posto njih glasalo bi protiv.

Komentirajte prvi

New Report

Close