Mladi stvorili Starter, besplatan sustav kroz koji posao pronalazi studente

Autor: Lucija Špiljak , 13. siječanj 2019. u 22:00
Studenti se mogu prijaviti na službenoj web stranici eSTUDENT-a/FOTOLIA

U bazi Starter sustava nalazi se 4000 studenata, u jednoj godini prođe nekoliko stotina oglasa koje šalje više od stotinu poduzeća.

Unatoč problemima na tržištu rada i odlasku mladih, hrvatski studenti i studentske udruge hvale vrijednim projektima dokazuju da uz potrebno volje, truda, rada i zajedničke proaktivnosti ima nade za boljitak, ostanak i pronalazak posla. Među njima je i eSTUDENT, najaktivnija hrvatska studentska udruga osnovana 2004. godine inicijativom proaktivnih studenata i asistenata, sa željom da Udruga i njeni članovi budu inicijatori promjena, steknu praktično iskustvo i razviju mrežu znanja. 

Studenti vode Udrugu, projekte i inicijative, a njihov je cilj, između ostalog, drugim studentima pružiti dodatnu edukaciju uz niz potpora, projekata i podizanje kvalitete studija. Danas Udrugu čine studenti brojnih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i ostalih visokoškolskih ustanova, broje više od 300 članova, a svake godine organiziraju više od 20 projekata na kojima sudjeluje tisuće studenata iz Hrvatske i regije.Pokrenuli su i projekt Starter uz pomoć kojeg, za razliku od klasičnog student servisa, posao pronalazi studente.

Sve po osobnim preferencijama 
"Riječ je o najsuvremenijim tehnološkim i programerskim rješenjima koja su nam omogućila da svakom studentu koji traži praksu, pripravništvo ili zaposlenje, ponudu za posao pošaljemo direktno u elektronski sandučić. Prijava na Starter je besplatna, brza i jednostavna, a pruža izravan pristup odličnim poslovima, praksama i stipendijama", objašnjava Julija Puškar, koordinatorica Startera u eSTUDENTu.  S projektom Starter krenuli su, kaže, kako bi povezali proaktivne studente s programima zapošljavanja najboljih poduzeća koja posluju u Hrvatskoj.

 

Puškar

Prijava na Starter je brza i jednostavna, a pruža izravan pristup odličnim poslovima, praksama i stipendijama.

"Starter sustav je platforma koja prosljeđuje oglase studentima, ovisno o njihovim preferencijama, točnije određenoj ciljanoj skupini studenata. Mnoga poduzeća šalju oglase na sustav te članovi eSTUDENTa koji aktivno rade na sustavu, svakodnevno prosljeđuju oglase na određenu skupinu studenata. Studenti prilikom prijave na Starter sustav odabiru vrstu oglasa koje žele primati – prakse, pripravništva, part time jobs, full time jobs i slično.

Dakle, Starter pomaže studentima i olakšava im proces traženja prakse, pripravništva ili posla, dok poduzećima omogućava potragu za najkvalitetnijim kandidatima za određene poslove", objašnjava Puškar.  U prvom koraku poduzeće šalje oglas Starteru koji taj oglas prosljeđuje studentima sa specifičnim interesima, a prijave studenata pristižu direktno poslodavcu.

Nudi se i savjetovanje
Aktivni članovi Starter tima prije prijave studenata pregledaju prijavu za određeni oglas. Postoji mogućnost savjetovanja kako poboljšati prijavu prije slanja poduzećima. U akademskoj godini 2017./2018. u Starter sustav je pristiglo više od 350.000 mailova i broji više od 3500 aktivnih članova. Studentska udruga eSTUDENT i ove godine provodi nekoliko projekata koji uključuju natjecanja – Moot Court Croatia, App Start Contest, Case Study Competition, Elektroboj, Mozgalo, Smartup te Vizionar.

Osim natjecanja tu su i financije, točnije Financial Week koji organizira tim Računovodstvo i financije, a glavni cilj je približiti studentima zanimljivosti i aktualne teme iz svijeta financija.  Dio projekta je i Community koji uključuje Tjedan Afrike, Jednodnevne izleti, Vodič za brucoše, Mozak Voli Zdravo, humanitarni projekt Nepotrebno je nekome potrebno, humanitarni malonogometni turnir Kopačka solidarnosti, URED Consulting team te projekt Znanost za sve.  

'More' projekata
Starter također nudi Business Matchmaker – projekt koji omogućuje studentima da se u kratkim selekcijskim intervjuima od četiri minute predstave skupini željenih poduzeća, Izlete na buduće radno mjesto, Starter sustav – jedinstveni posrednik između studenata u potrazi za poslom i poduzeća koja ga nude, Starter subota – projekt koji uz interaktivne radionice predstavlja studentima što je sve potrebno prilikom stupanja na tržište rada, zatim Career Speed Dating, Zlatni indeks – jedinstveni projekt kojim studenti već osmu godinu zaredom nagrađuju poduzeća i institucije koje pridonose profesionalnom razvoju studenata, obrazovanju i stručnom usavršavanju, te Starter priručnik koji pruža smjernice i savjete za ulazak u poslovni svijet. 

"Prijavom u Starter sustav svakom studentu na mail pristižu oglasi sukladni njegovom području rada i interesa. Glavna prednost Starter sustava je što osim poslova, studenti mogu odabrati primati, na primjer informacije o stipendijama, radionicama, konferencijama i slično.

Važno je naglasiti je da su ti poslovi karijernog karaktera, poslovi koji su orijentirani na struku. U bazi Starter sustava nalazi se 4000 studenata te nove prijave studenata pristižu svaki dan. U jednoj godini prođe nekoliko stotina oglasa, a više od sto poduzeća redovno šalje oglase. Studenti se mogu prijaviti na službenoj web stranici eSTUDENTa. Preferencije studenata prilikom prijave u Starter sustav olakšavaju proces zaposlenja i osiguravaju studentima primanje oglasa za koje su zainteresirani", zaključuje Puškar.

Komentirajte prvi

New Report

Close