Mladi Nijemac hrvatskih korijena uložio u jedan od poznatijih simbola zagorskih brega

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2019. u 15:44
Foto: Bellevue restoran Facebook screenshot

Jedan od najpoznatijih simbola Krapinskih Toplica godinama je stajao zapušten, sve dok se mladi Nijemac, djelomično hrvatskog porijekla, nije odlučio vratiti na rodnu grudu svojih predaka.

David Krauss (35) preselio se u Hrvatsku, odnosno Krapinske Toplice, prije nešto više od dvije godine. Zapušteni Bellevue odlučio je obnoviti i vratiti mu stari sjaj. Tehnički pregled najavljen je za 7. ožujka nakon čega Zagorje dobiva novog aktera u turističkoj ponudi, prenio je portal Zagorje.

Samo 15 mjeseci građevinskih radova i dvije godine pripremanja projekta bili su dovoljni da jedan od najpoznatijih simbola Krapinskih Toplica, Bellevue, dobije novo ruho i krene s novim životom. Mladi Nijemac hrvatskih korijena, 35 – godišnji David Kraus godinama je dolazio u Krapinske Toplice na imanje koje su imali njegovi roditelji.

“Moja majka je Hrvatica, a otac Nijemac, a uvijek smo pričali kako nam je žao što tako lijep objekt propada i odlučio sam krenuti u investiciju”, naveo je Krauss za portal Zagorje, dodajući kako su željeli napraviti nešto moderno, ali da objekt zadrži stare obrise.

Stari se objekt, zbog dotrajalog i lošeg stanja, morao u potpunosti srušiti iako to nije bio prvotni plan. Naime, u toku gradnje oni zidovi za koje su mislili da će izdržati, sami su se počeli rušiti pa je odlučeno da se zbog sigurnosti sruši sve.

Ipak, dio starog materijala i cigli se sačuvao kako bi se ugradio u novi objekt.

Restaurant Bellevue investicija je u cijelosti realizirana od strane obitelji Krauss, a iako mladi investitor nije htio mnogo govoriti o uloženom iznosu, napomenuo je kako je riječ o velikom ulaganju. No, nije mu žao. Svoj život u Njemačkoj zamijenio je onim na zagorskim bregima gdje živi već više od dvije godine. I sam je ugostiteljske struke pa se veseli radu u Hrvatskoj u profesiji za koju se školovao.

“Zasad imamo 13 zaposlenih, a većinom je riječ o lokalnom stanovništvu što mislim da je jako važno ako se bavite ugostiteljstvom jer oni poznaju kraj u kojem jeste, običaje, gastronomiju, ljude… Kapaciteti su nam otprilike od 150 do 200 mjesta, a imamo i veliku vanjsku terasu gotovo jednakog kapaciteta”, naveo je Krauss, začuđen što su već počeli stizati upiti za svadbe.

Starinski recepti u modernom ruhu

Posebno mu je drago što odlične reakcije na obnovu Bellevuea ima lokalno stanovništvo s kojim svakodnevno komunicira. Oni malo stariji prisjećaju se kako su upravo tamo išli u školu.

“Bude mi baš simpatično kada mi ljudi znaju reći da su ovdje polazili nastavu, a sada pod stare dane će doći na kavicu ili pivicu”, naveo je ističući i kako ga je u projektu podržala i općinska vlast.

Kada je u pitanju gastronomska ponuda, Krauss kaže da će nuditi jela starinskih zagorskih recepata, no spravljena na nešto moderniji način.

Planiraju i organizirati večeri sa živom glazbom, a pristup njihovom ugostiteljskom objektu posebno je uređen i za invalide.

“U blizini nam je Toplički pješački prsten kojim šeću osobe koje su na rehabilitaciji pa nam je drago i to, da prilikom šetnje dođu ovdje, pojedu neki kolač i malo odmore. Mislim da ćemo uistinu imati za svakoga ponešto”, naglasio je Krauss koji je oduvijek bio zaljubljen u Zagorje.

Žao mu je samo što se turistički nije još uvijek dovoljno razvilo, no srećom gosti ga sve više prepoznaju kao zanimljivu destinaciju.

“Austrijanci i Slovenci sve više biraju seoski turizam kao svoj oblik odmora, nije sve samo u moru. Siguran sam da će kroz par godina naše Zagorje prednjačiti po takvom turizmu”, optimističan je Krauss koji najavljuje kako će tehnički pregled Bellevuea biti 7. ožujka, a nakon toga će uslijediti veliko otvorenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close