FOTO: Zašto ostati u Hrvatskoj? Mladi koji žele ostati ili se vratiti budućnost su našeg razvoja!

Autor: Darko Bičak , 12. prosinac 2022. u 10:49
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Obrazovanje, kvaliteta radnog mjesta, kvaliteta stanovanja su stvari koje su mladima već dugo važne.

Danas je održano finale studentskog natjecanje poslovnih projekata 2022. projekt Hrvatska pamet Hrvatskoj, koje se već osmu godinu održava u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista.

Karlo Kobešćak iz Pustodola Orehovačkog kod Bedekovčine

Za razliku od dosadašnjih standardnih kategorija Inovativna Hrvatska, Izvorno hrvatsko, Financijaš, ove godine je uvedena i nova Izvrsni u Hrvatskoj gdje se tražilo od studenata da napišu motivacijsko pismo na temu “Zašto ostati u Hrvatskoj” gdje je pristiglo 100-tinjak pisama i gdje ih je 11 ušlo u uži izbor, a pobjednik će dobiti cjelogodišnju stipendiju Poslovnog dnevnika od 2000 kuna mjesečno. Najbolji u ovoj kategoriji je Karlo Kobešćak iz Pustodola Orehovačkog kod Bedekovčine u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Kako je istaknuo Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, možda aktualna nogometna događanja i heroji poput Luke Modrića i Marka Livaje možda i najbolje pokazuje čemu treba težiti – da mladi žele “igrati” za Hrvatsku, čak i ako odu privremeno vani, da im je u srcu uvijek Hrvatska. Željka Josić, tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, istakla je da su upravo mladi koji žele ostati u Hrvatskoj ili se vratiti, budućnost našeg razvoja. “Vi ste taj korektiv društva koje treba slušati. Posebno moramo biti posvećeni, a što je i fokus ovog projekta, mladima u ruralnim područjima zemlje koji nemaju sve blagodati velikih urbanih centara. Obrazovanje, kvaliteta radnog mjesta, kvaliteta stanovanja su stvari koje su mladima već dugo važne, a sada je sve to uvedeno u državne strategije koje se provode. Sve to je potrebno da bi se napravilo društvo i kvalitetnija Hrvatska u kojoj se voli i želi živjeti”, kazala je Josić. Upravo drastična depopulacija ruralnih područja je bio i povod za pokretanje ovog projekta Izvrsni u Hrvatskoj. Prijavilo se 106 studenata, a ključni dio natječaja je bilo motivacijsko pismo “Zašto ostajem u Hrvatskoj”.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close