‘Mladi koji se vani obrazuju imaju tendenciju vraćanja i tu je naša prilika’

Autor: Ivan Tominac , 28. kolovoz 2022. u 22:00
Josip Perkušić ističe kako mladima, ali i cijelom društvu, treba više optimizma pa ga nastojiti što više širiti/PD

Josip Perkušić, prvi hrvatski mladi delegat pri UN-u, govori o problemima mladih.

Izbor mladog delegata pri Ujedinjenim narodima je predviđen aktom kojim je Hrvatska kao država članica UN-a preuzela sadržaj prihvaćen Svjetskim programom akcije za mlade iz 1995.

Shodno tome prvi puta 2020. provela je postupak izbora predstavnika mladih pri toj najvećoj međunarodnoj organizaciji. Za tu ulogu od niza prijavljenih za prethodne dvije godine bio je izabran Josip Perkušić, tada 24-godišnji splitski student prava koji se istaknuo svojim angažmanom i aktivnošću na kojoj bi mu pozavidjeli i mnogo stariji.

Isplati se boriti
Ovih dana bit će točno dvije godine od njegova izbora na mjesto mladog delegata RH pri UN-u, a mandat je, kako nam govori Perkušić, bio poprilično intenzivan. U tom trenutku bio je u fazi izrade diplomskog rada na temu UN-a, a bio je aktivan i u studentskim predstavništvima te Savjetu mladih Splitsko- dalmatinske županije, gdje je do prošle godine bio i predsjednik.

Upravo te reference su se i tražile u javnom pozivu, a dovele su ga čak do odlaska na 76. sjednicu Opće skupštine u New Yorku.

”Događaj koji posebno pamtim je prilika za sudjelovanjem na sjednici Opće skupštine u glavnoj dvorani Ujedinjenih naroda u New Yorku. Pamtim taj konstruirani osjećaj da su mladi jednako važan i ravnopravan dio društva 21. stoljeća te da se isplati boriti za mjesto za stolom, kako bi se glas mladih čuo i bio prihvaćen, ako je pritom potkrijepljen kvalitetnim argumentima”, istaknuo je Perkušić.

Njegov rad s mladima, prije izbora za mladog delegata, bio mu je prilika da se poveže s njima i shvati kako funkcionira sustav i predstavljanje mladih na regionalnoj razini, zastupanje njihovih prava na tijelima županije u područjima koji su bliski mladima, ali i organizacija događaja s frekventnim temama s ciljem javnog progovaranja i agitiranja u svrhu rješavanja problema.

Nije sve tako crno
Upravo ta iskustva omogućuje mu da danas bez zadrške govori o položaju mladih u Hrvatskoj, a jedan od gorućih problema je, saznajemo u razgovoru s mladim delegatom, problem iseljavanja koje je naročito aktualno za vrijeme kriza.

Problemi koji se ukrštavaju s iseljavanjem su i problemi stambenog pitanja i nedostatak kvalificiranih radnih mjesta. Ipak, nije sve tako crni, a kako dodaje Perkušić, mnogi mladi ljudi koji su otišli van za obrazovanjem, imaju tendenciju vraćanja i upravo tu je naša prilika.

”Upravo to je naša najveća prilika kao države, uspjeti okupiti sve te mlade educirane ljude, osigurati im kvalitetne uvjete za rad, kako bi upravo oni radili na strateškim i ključnim pitanjima od nacionalnog interesa”, rekao je Perkušić

Ipak, u svome se mandatu najviše zalagao za promicanje globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG) koji su doneseni od Ujedinjenih naroda, a sve sa željom da međunarodni donositelji odluka uskoro donesu odluke sa snažnim učincima.

”Osim SDG-a, u mandatu sam pokušavao u svakom svom javnom ili neposrednom nastupu širiti racionalni optimizam, jer to je upravo što nam svima kao mladim pojedincima treba, ali i društvu kao cjelini te pritom utječući na mlade da se prije svega individualno razvijaju kako bi bili što konkurentniji i spremniji za osobne karijerne izazove, ali i svojom ekspertizom tako pripomogli našoj zajednici”, nadovezao se mladi delegat pri UN-u Josip Perkušić.

Od prvog dana na dužnosti mladog delegata je i suradnja s nadležnim Državnim uredom za demografiju i mlade i državnom tajnicom Željkom Josić, koja je, ističe Perkušić, bila za svaku pohvalu.

”Cijelo vrijeme su mi bili podrška u realizaciji ideja koje sam imao, ali i u svakodnevnoj suradnji kako bi se što kvalitetnije pripremili za konferencije koje su bile na nacionalnoj razini ili u distribuciji informacija za događaje međunarodnog nivoa.

U vrijeme kada nije popularno pozitivno govoriti o državnim zaposlenicima, volio bih izdvojiti još jednu rečenicu i zahvaliti se i pohvaliti sve zaposlenike državnog ureda s kojima sam surađivao i pritom izraziti želju za budućom kvalitetnom suradnjom, neovisno u kojoj formi”, istaknuo je mladi delegat Perkušić.

Nastaviti s djelovanjem
Perkušić bi volio nastaviti djelovati u području mladih i u nadolazećim godinama, ali ne spekulirajući na kojoj bi to poziciji bilo. Vjeruje da će njegovom nasljedniku ili nasljednici u budućnosti biti lakše, a to je zato što je već uspostavljen formalan kanal komunikacije, ali i definiran program i ciljevi njegova rada.

”Kao i svaki drugi odgovorni alumni neke asocijacije, ja ću uvijek biti na dispoziciji za što je god potrebno u radu, kako bi što kvalitetnije nastavili predstavljati našu državu u Ujedinjenim narodima”, zaključio je mladi delegat Hrvatske pri UN-u Josip Perkušić.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close