Mjere vrijede do 30. svibnja, nakon toga moguća popuštanja, Capak: Blizu smo stare normale

Autor: Poslovni.hr , 21. svibanj 2021. u 12:27
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je i o covid putovnicama.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 525 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4633. Među njima je 1 331 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 131 pacijent. Preminulo je 28 osoba. Stožer je danas održao konferenciju za novinare.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o covid putovnicama.

“Hrvatska kao turistička zemlja ima jak motiv da sva ova rješenja na EU razini, da čim prije budemo spremni za njezinu primjenu. Naš test je bio prvi i prvi smo ga uspješno prošli, ne zato što smo bili prvi po redu, nego neki nisu bili spremni. Taj dio smo mi odradili i spremni smo. Ono što je objavljeno su zakonodavni akti na razini EU. Bitno je da potvrde nisu putni dokumenti, to su potvde koje za svaku osobu mogu na vjerodostajan način potvrditi da je osoba preboljela, da je cijepljenja ili testirana”, rekao je Božinović.

“Što se tiče parlamenta, mislim da odluka ide 7. lipnja, ali to nas ne sprječava da ih možemo početi koristi i ranije. Pred nama je tjedan u kojem ćemo promišljati o novim mjerama, postojeće istječu 30. svibnja. Do tada ćemo vidjeti u kojem smjeru ići dalje s popuštanjima, a onda postupno uvoditi i ova pomagala da bismo bili u situaciji otvoriti djelatnosti za koje se možda i nismo nadali dok nam nije krenulo cijepljenje, a onda i ova tehnička rješenja”, dodao je.

“Bitno je da potvrde nisu putni dokumenti, to su potvde koje za svaku osobu mogu na vjerodostajan način potvrditi da je osoba preboljela, da je cijepljenja ili testirana. Ljudi koji se ne mogu cijepiti, neće morati plaćati testiranje”, rekao je Božinović.

Testni događaji: Svi su negativni

Na pitanje jesu li stigli rezultati pilot projekta od prošlog tjedna, Capak je odgovorio da imaju rezultate s poslovnog eventa. Bilo je 86 osoba koje su cijepljene, i 32 koje su cijepljenje na licu mjesta. “Svi oni su negativni”, kazao je.

Drugo je bila svadba. “I oni su jučer testirani i nemamo niti jedan pozitivan test”, kazao je Capak.

“Ovo je dokaz da možemo na ovaj način, ako omogučimo pristup cijepljenima, preboljenima i testiranima, organiziranje takvih događaja. Blizu smo one stare normale”, kazao je Capak.

Komentirajte prvi

New Report

Close