Mjenice Agrokora nemaju veze s HNB-om, kad se izda ona živi svoj vlastiti život

Autor: Poslovni.hr/H , 06. travanj 2017. u 21:53
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić odbacio je u četvrtak navečer tvrdnje da je HNB trebao učiniti više u vezi s nadzorom mjenica u poslovanju Agrokora, ponovivši da su mjenice odnos između dva pravna subjekta poduzetnika, u kojem sami poduzetnici moraju ocjenjivati rizik.

"Mjenice nemaju veze s HNB-om. Kada se mjenica izda, ona živi svoj vlastiti život, i sami poduzetnici moraju procjenjivati rizike. Na koji način su oni ocjenjivali taj rizik, pokazuje današnja situacija," izjavio je Vujčić večeras u Dnevniku HRT-a.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić komentirala je u srijedu napise o mjenicama bez pokrića, koje je navodno izdavao Agrokor. Rekla je da postoje mjenice iza kojih stoji isporuka robe i usluga, no da postoji sumnja da ima i onih iza kojih nema isporuke robe. Vlada ne raspolaže konkretnim podacima, preciznije podatke trebao bi imati HNB i ako je to točno, morao bi djelovati, naglasila je ministrica. 

HNB je priopćio u četvrtak da nije ni ovlašten ni osposobljen procjenjivati stabilnost i održivost nefinancijskih kompanija, kao ni transakcija između njih, te se u tom dijelu u potpunosti oslanja na njihove revizore, bankare i, što je u slučaju Agrokora bio slučaj, u izvješća rating agencija.

Postupanje s mjenicom, način njezine naplate kao i prava i obveze svih sudionika u prometu s mjenicom regulirani su Zakonom o mjenici (NN 74/94, 92/10). HNB nije sudionik u postupku s predmetnim mjenicama, nije ih zaprimio, niti naplatio, nema informacije o njihovom puštanju na naplatu niti to može spriječiti ili nadzirati, navodi se u priopćenju.

"Poslovi s mjenicama su poslovi između trgovaca u koje oni stupaju slobodno i dobrovoljno te u vezi kojih samostalno procjenjuju rizike koji za njih proizlaze. Svatko tko je prenio (indosirao) mjenicu na drugog, jamči primatelju naplatu mjenice (čl. 14., 46., i 52. Zakona o mjenici)", kaže se u priopćenju. 

"Zakon o osiguranju plaćanja između korisnika društvenih sredstava iz 1975. godine propisivao je da se mjenica smije izdati samo za plaćanje roba i usluga. Taj zakon stavljen je izvan snage 1988, tako da danas ne postoje takove odredbe ni ograničenja. Pravne i fizičke osobe mogu bez ograničenja svrhe svoje obveze namirivati ili njihovo buduće namirenje osiguravati mjenicom," stoji u pojašnjenju HNB-a.

Guverner Vujčić večeras je, gostujući u Dnevniku HRT-a, ocijenio da će se kriza u najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj sasvim sigurno odraziti na visinu BDP-a, a posljedice će ovisiti tome hoće li se proces restrukturiranja raditi "u urednom ili neurednom režimu".

Hrvatska narodna banka je zadnje tri godine radila na svođenju banaka u zakonom dozvoljenu izloženost prema grupaciji Agrokor i povezanim osobama. Sada su banke gotovo u potpunosti svedene u zakonske okvire i zbog toga će biti očuvana financijska stabilnost, zaključio je Vujčić.

Izrazio je žaljenje što je izgubljeno dva i pol mjeseca od početka krize. Važno je da se što prije reagira, a oni koji trebaju reagirati su prvenstveno vlasnici i vjerovnici, rekao je Vujčić. Kao najbitnije je izdvojio zadržavanje radnog kapitala koncerna kako bi on mogao nastaviti poslovanje, a time "će svi vjerovnici u budućnosti moći maksimizirati naplatu svojih potraživanja", rekao je Vujčić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne znam da li vam je poznato ali izrazi „eksponirati se“ ili „izložiti se“ tako su blizu izrazu PROSTITUERE ili „javno izlagati“ svoje tijelo u smislu „najstarijeg zanata na svijetu“!?
A mi znamo da je u ovoj državi prostitucija zabranjena odnosno nije legalizirana! Od pravosudnih tijela stoga je za očekivati odnos do „izloženosti financijskih institucija“ kao i do PROSTITUERE!!!!

New Report

Close