Mislav Herman: Jedino Zagrepčanima od 1. siječnja neće rasti neto plaća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2023. u 13:37
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Herman je naglasio da Zagreb plaća drugu najjeftiniju struju u EU, najskuplju plaća Dublin – 349 eura po megavat satu, Zagreb plaća 66 eura, a da nema Vladinih mjera plaćao bi kao Beč – 146 eura.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman optužio je u ponedjeljak gradonačelnika Tomislava Tomaševića da Zagreb ima velike koristi od Vladinih mjera, ali će unatoč tome uvesti maksimalne stope poreza na dohodak pa jedino Zagrepčanima od 1. siječnja neće rasti plaće.

“Jedino Zagrepčanima od 1. siječnja neće rasti neto plaća, odnosno rast će im isključivo za razliku od osobnoga odbitka, što je opet rezultat Vladinih mjera, a ne gradske vlasti. To povećanje će biti za svega nekoliko eura, a da se ukine prirez i uvedu najmanje stope poreza na dohodak plaće bi bile zamjetno veće”, rekao je Herman na konferenciji za novinare.

Herman je ponovno poručio da će zagrebački HDZ kad dođe na vlast sniziti najveću stopu poreza na dohodak.

Opovrgnuo je Tomaševiću tvrdnju da im s jedne strane raste prihod od poreza na dohodak, ali s druge strane rastu i troškovi.

“Inflaciju ti netko smanjuje, povećan ti je prihod, mi tu možemo samo postaviti pitanje – tko je ovdje lud i na koji način bi Sandra Benčić mogla voditi Hrvatsku, ako na ovaj način ekipa iz Možemo vodi Zagreb”, kaže Herman.

Tvrdi kako nije istina da bi s nižom stopom poreza na dohodak blagajna Grada bila u minusa od 70 milijuna eura, jer njegovi izračuni kažu da će zbog uvođenja maksimalne stope poreza na dohodak biti u plusu od 80 milijuna eura, a s nižom stopom bio bi u plusu od 60 milijuna eura.

“U Zagrebu prihod od poreza na dohodak u posljednjih pet godina raste za 40 posto, odnosno 240 milijuna eura samo u jednoj godini, zbog čega se išlo na rebalans proračuna, a 2021./ 2022. je prihod od poreza porastao za 133 milijuna eura, što su četiri proračuna Koprivnice”.

Herman je naglasio da Zagreb plaća drugu najjeftiniju struju u EU, najskuplju plaća Dublin – 349 eura po megavat satu, Zagreb plaća 66 eura, a da nema Vladinih mjera plaćao bi kao Beč – 146 eura.

Također, Zagrepčani plaćaju i drugi najjeftiniji plin u EU, prosječni rast cijena plina u glavnim europskim gradovima bio je 57 posto, a u Zagrebu 13 posto. Zagreb će od 1. travnja 2023. do 30. travnja 2024. samo na cijeni plina uštedjeti gotovo 90 milijuna eura.

Zbog toga je Herman upitao Tomaševića – kako će mu toliko rasti inflacija ako Vlada na takav način smanjuje inflaciju?

Komentirajte prvi

New Report

Close