Mirovinski fondovi odobrili Jadranu kupnju kontroverznog hotela na Braču

Autor: Ana Blašković , 01. rujan 2022. u 11:53
Foto: jadran

Dioničari na izvanrednoj skupštini crikveničkog hotelijera glasovali za preuzimanje Viewa.

Izvanredna skupština crikveničke hotelske grupacije Jadran, iza koje stoje mirovinski fondovi PBZ/CO i Erste Plavi, očekivano je dala zeleno svjetlo Upravi za kupnju hotela Grand hotela View u Postirama na Braču vrijednu 47,1 milijuna eura, oko 355 milijuna kuna. Mirovinski fondovi odobrili su kupnju hotela u vlasništvu Adria Coast Turizma Pavla Vujnovca, Zorana Gopca, Josipa Jurčevića, tvrtke Iskraemeco u vlasništvu slovenske Iskra impuls i Tonija Bračića, vlasnika postirskog hotela Pastura.

Gradnja zgrozila građane

Jadran je upravljanje hotelom, koji je novinske stupce punio još u izgradnji zbog veličine koja je grozila građane podjednako kao i struku, preuzeo 1. lipnja ove godine. Tada je objavljeno da će do kraja godine ugovorne strane dogovoriti uvjete daljnje poslovne suradnje.

Preuzimanjem 100-postotnog udjela Jadran u portfelju ima 19 poslovnih subjekata dijelom u vlasništvu, a dijelom u upravljanju. Radi se o više od 2000 smještajnih jedinica u hotelima i resortima te preko 1300 parcela u kampovima. Premda je burzovna najava kupnje kontroverznog hotela izazvala interes javnosti, u mirovinskim fondovima nisu željeli otkrivati motive za preuzimanje prebacujući lopticu na Upravu. Iz nje u srijedu poručuju da su novom kupnjom poslovanja osim na crikveničko-vinodolskoj i makarskoj rivijeri proširili i na otoke u Dalmaciji, i to sve otkada su prije pet godina tvrtku preuzeli mirovinski fondovi PBZ Croatia osiguranje i Erste Plavi osiguravajući financijsku podršku.

“Kupovinom Grand hotela View osnažili smo vlasnički portfelj još jednim super modernim objektom visoke kategorije na prekrasnoj lokaciji otoka Brača što doprinosi značajnijem povećanju naše turističke ponude i prihoda, te ukupnim poslovnim rezultatima”, rekao je član uprave Jadrana Ivan Safundžić. Dodaje da akvizicijom “izravno doprinose i ostvarivanju zacrtane nacionalne strategije razvoja turizma u Hrvatskoj povećanjem kapaciteta u hotelskom smještaju visoke kategorije”.

Dobro popunjeno

Iz Jadrana uvjeravaju da je od otvaranja hotela izrazito dobro popunjen, rezervacije su dobre i do kraja glavne sezone, jednako kao i najave za posezonu, te se očekuju “izuzetno uspješni poslovni rezultati”. Izgledno je da bi, međutim, mirovinski fondovi morali uskočiti s dodatnom financijskom injekcijom Jadranu s obzirom da, prema pisanju medija, preneseni gubici iznose 233 milijuna kuna, a ukupne obveze grupe 455 milijuna kuna.

355 milijuna

kuna vrijedno je preuzimanje hotela u Postirama

Hotel na lokaciji nekadašnje tvornice za preradu ribe Sardina u Postirama ima 230 soba i apartmana, bazene, wellness i spa, kongresnu dvoranu, na 5 nadzemnih etaža uz garažu. Glavna projektantica bila je Ivana Uroda uz arhitektonski tim Anu Tomšić, Hrvoja Marinovića i Daniela Vugrinović. Krajem sezone trebali bi krenuti radovi na uređenju plaže hotela što bi trebalo, najavljuje se, povećati vrijednost i kvalitetu ponude te se odraziti i na razvoj Postira i otoka Brača uz otvaranje novih radnih mjesta lokalnom stanovništvu, kojih je sada trećina među zaposlenima.

Komentirajte prvi

New Report

Close