Mirovine prema posebnim propisima povećane su za još pet posto, provjerite jeste li među njima

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2024. u 08:15
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje objasnili su da će nakon obrade podataka biti poznato koliki će broj korisnika ovo povećanje obuhvatiti, kao i koliko će u prosjeku biti uvećane mirovine.

Zakon o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima, je ukinut pa se mirovine od 1. siječnja ove godine više ne smanjuju. Većina ‘povlaštenih’ mirovina smanjivala se za deset posto. Povrat od pet posto umirovljenici su dobili od 1. srpnja prošle godine, a kako će im se sada vratiti preostalih pet posto, tako će mirovine ukupno biti veće za deset posto. Iz  Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje poručili su da će uvećane mirovine za siječanj biti isplaćene umirovljenicima prema posebnim propisima u veljači, piše Mirovina.hr.

Objasnili su i da će nakon obrade podataka biti poznato koliki će broj korisnika ovo povećanje obuhvatiti, kao i koliko će u prosjeku biti uvećane mirovine. Zbog ušteda u državnom proračunu, sporni zakon o smanjenju mirovina prema posebnim propisima za deset posto 2010. godine donijela je premijerka Jadranka Kosor.

Te mirovine nisu mogle biti niže od 3.500 kuna, današnjih 464,53 eura, te se umanjenje nije jednako provodilo za sve jer su zaštićeni umirovljenici s nižim primanjima.

Od zakona o umanjenju mirovina za deset posto izuzete su bile mirovine hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i ratnih vojnih invalida, s oštećenjem organizma od 100 posto, obiteljske mirovine djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez oba roditelja, osim sukorisničkih dijelova, kao i mirovine za umirovljene i nezaposlene radnike Istarskih ugljenokopa Tupljak te mirovine radnika profesionalno izloženih azbestu.

Njima su mirovine nastavile stizati u punom iznosu. Povrat od pet posto u srpnju prošle godine dobilo je oko 96.000 umirovljenika. Među njima je oko 69.500 osoba kojima je mirovina bila smanjena za 10 posto te još 26.500 onih kojima je bila limitirana na 3.500 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close