Mirovinci i Valamar spašavaju Stari Grad

Autor: Marija Crnjak , 16. svibanj 2017. u 22:01
PBZ CO i turistička tvrtka predali ponudu za ulaganje u Helios Faros u stečaju/ Hoteli Helios Faros

Za Helios Faros bila je zainteresirana i Karisma Hotels Adriatic, ali su ih problemi u Agrokoru zaustavili.

Nakon uspješnog preuzimanja turističke tvrtke Imperial na Rabu u partnerstvu s AZ mirovinskom fondom prošle godine, Valamar Riviera sličan model želi primijeniti u Starom Gradu na otoku Hvaru, dokapitalizacijom tvrtke Helios Faros u stečaju, a ovoga puta partner im je fond PBZ Croatia Osiguranje.

Ako vjerovnici u stečajnom postupku Helios Farosa usvoje prijedlog za ulaganje koji je predan prije dva dana, a za sad nema naznaka da će biti drukčije, Valamar Riviera opet u partnerstvu s mirovincima ući će u svoju prvu akviziciju u Splitsko dalmatinskoj županiji, dok će otok Hvar dobiti drugog ozbiljnog hotelijera i šansu za razvoj zapuštene destinacije Starog Grada sa značajnim potencijalom. Kako je poznato, Helios Faros d.d. od osamdesetih je bio nositelj starigradske turističke ponude, a u stečaju se nalazi od veljače 2016. godine. Raspolaže kapacitetima kategorije dvije i tri zvjezdice koji obuhvaćaju 1,465 kreveta u hotelima Arkada i Lavanda, apartmanima i kampu Jurjevac, no gotovo 20 posto kapaciteta u čvrstim objektima već neko vrijeme zatvoreno, a u zapuštene objekte sve je teže dovesti goste i ostvariti cijenu koja bi mogla pokriti plaće za 140 radnika i ostale troškove poslovanja.

Krajem prošle godine nakon javnog poziva za ulaganje spominjala se nekolicina investitora koji su pokazali interes za tvrtku u stečaju, a najdalje je u pregovorima navodno otišla Karisma Hotels Adriatic, tvrtka u suvlasništvu Agrokora. KHA je sve do nedavno bila najizglednija za ulazak u Stari Grad, no planove im je pomutila teška situacija u Agrokoru, koji se navodno u međuvremenu gotovo i povukao iz te turističke kompanije. Dodatne komplikacije KHA je u međuvremenu morala rješavati i u Platu, gdje su u postupku ishođenja dozvola za opsežnu rekonstrukciju Hotela Plat kupljenog od države. U međuvremenu se u igru uključio Valamar s mirovincima. Poznato je da Valamar, koji posluje u destinacijama u Istri, Kvarneru te Dubrovniku, već dulje vrijeme traži prilike za ulaganje u Splitu i okolici, a mirovincima odgovara ulaziti u partnerstva s kompanijama koje imaju dugoročne razvojne planove.

Valamar Riviera je jedan od najvećih ulagača u hrvatski turizam, gdje su do sad uložili više od tri milijarde kuna. Samo u zadnje dvije godine povećali su portfelj za 25 posto kroz akvizicije Hotela Baška i Imperial Rab. PBZ CO jedan je od najvećih institucionalnih ulagača u RH i pod upravljanjem ima tri obvezna mirovinska fonda s ukupnom imovinom pod upravljanjem od 14,1 milijardi kuna. Fondovi su u proteklih nekoliko godina sudjelovali u raznim dokapitalizacijama i restrukturiranjima trgovačkih društava kao što su Končar – Elektroindustrija, Hrvatska poštanska banka, HTP Korčula, Podravka. Kako stoji u jučerašnjoj objavi Valamar Rivijere, njihov će budući zadatak biti i upravljanje razvojem i poslovanjem Helios Farosa kroz model ugovora o upravljanju poslovnim objektima.

"PBZ Croatia osiguranje za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima i Valamar Riviera ulazak u ovaj projekt vide kao potvrdu sinergije zajedničkog nastupa velikog institucionalnog investitora i strateškog investitora iz sektora turizma koji donosi operativna znanja, stručnosti i rezultate. Namjeravaju razvijati buduće poslovanje Helios Farosa u bliskoj suradnji s destinacijom Stari Grad i s ciljem daljnjeg prosperiteta cijelog otoka Hvara", navodi se u objavi. U ponudi za Helios Faros predlažu plan restrukturiranja te petogodišnji plan ulaganja u turističku imovinu u visini od 650 milijuna kuna.

"Kroz potpunu obnovu i izgradnju dva ljetovališta visoke kategorije kapaciteta oko 700 smještajnih jedinica, portfelj Helios Farosa bit će repozicioniran prema premium ponudi čime će i destinacija Stari Grad dobiti na atraktivnosti i prepoznatljivosti", pojašnjavaju. Helios Faros bi nakon obnove hotela Arkada i Lavanda zapošljavao oko 500 djelatnika, što je višestruko povećanje u odnosu na današnje stanje.Ako se akvizicija realizira, s prvim ulaganjima u podizanje kvalitete, investitor bi krenuo već 2018., a u narednom razdoblju u planu su navedena kapitalna ulaganja. Valamar bi time bio druga veća turistička kompanija na Hvaru, uz Sunčani Hvar u čijem su portfelju objekti na drugoj strani otoka, u samom Gradu Hvaru koji je uspio razviti neki oblik luksuznog turizma.

Ako se realiziraju najave ulagača, Stari Grad bi razinom luksuzne ponude mogao dostići, a možda i prestići Hvar.Uz planove Valamara, ulaganje je potvrdio i kapitalni fond Arqaam Capital iz Dubaija, koji u uvali Brzenica kraj Starog Grada želi uložiti čak milijardu kuna u gradnju resorta kojim bi upravljao Four Seasons. Investicija je proglašena strateškom za RH, a kako bi se ubrzao projekt koji se godinama najavljuje, ministar turizma Gari Cappelli nedavno se u Londonu sastao s predstavnikom investitora Dennisom Wijsmullerom. Plan je otvaranje resorta s hotelom i vilama 2019. ili 2020. godine, što će na Hvaru zaposliti još 320 djelatnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close