Srpska kompanija vraća InterContinental u Zagreb

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 22. ožujak 2017. u 11:59
Miroslav Mišković, Delta Holding i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba/ PD/Igor Kralj/PIXSELL

Ići će se s modelom kupnje nekog postojećeg hotela koji bi se potpuno renovirao po standardima slavnog brenda.

Srpska kompanija Delta Holding, u vlasništvu biznismena Miroslava Miškovića, s InterContinental Hotel Groupom IHG vodi pregovore oko dolaska hotela InterContinental u Zagreb.

Iako im je prvotni plan bio kupiti zemljište i krenuti s gradnjom potpuno novog hotela, po modelu kako to rade u Ljubljani, ipak su odlučili krenuti u pregovore o kupnji nekog postojećeg hotela, koji ispunjava sve stroge standard ove grupacije, a potom bi ga u potpunosti renovirali. Potvrdio je to za Poslovni dnevnik Živorad Vasić – potpredsjednik Delta Holdinga i Area general manager IHG-a.  

"Namjera nam je dovesti InterContinental u Zagreb, kao i Crowne Plaza hotele u Prištini i Skoplju. Mi bismo investirali, a IHG bi upravljao hotelima. To je jedinstvena formula koja je u dva grada polučila uspjeh i nema razloga da u novim projektima bude manje uspješna, potvrdio je Vasić. Nakon investicije u Crown Plazu Beograd i InterContinental Ljubljana, u Delti su, kaže, procijenili da će napraviti i InterContinental Beograd, a potom zaključili kako je i Zagrebu potreban hotel tog čuvenog brenda. "Itekako ima smisla krenuti od Ljubljane, skočiti do Zagreba i završiiti u Beogradu, tako da u svakom glavnom gradu u regiji imamo bar po jedan hotel iz IHG  grupacije", izjavio je Vasić. Otkriva i kako im je za potencijalnu investiciju u Zagrebu podršku dao i gradonačelnik glavnog hrvatskog grada.  

 

Vasić

Razgledavamo lokacije za zagrebački hotel. On bi morao ispunjavati standarde koje InterContinental traži.

"Moram svakako izraziti zahvalnost kabinetu gradonačelnika, gospodina Milana Bandića, koji je fantastično primio predstavnike kompanije Delta Holding i dao nam punu podršku, baš kao što su nas župan Janković i njegov tim primili u Ljubljani", kaže Vasić dodajući da su počeli razgledavati potencijalne lokacije za zagrebački hotel. Napominje da bi on građevinski morao ispunjavati osnovne standarde koje InterContinental traži i zaslužuje. Potom bi uslijedilo potpuno renoviranje, kako bi objekt dobio izgled i konturu hotela s pet zvjezdica po svim standardima grupacije, dodaje. Iako Vasić zasad ne želi otkriti s kim se sve u Zagrebu pregovara, ističe kako su trenutno u procesu razgovora: "Svi znamo da su to procesi koji traju, a u Delta Holdingu se iskreno nadamo ćemo u neko skorije vrijeme imati i početak rada InterContinentala u Zagrebu".

Inače, prvi InterContinental u bivšoj Jugoslaviji otvoren je upravo u Zagrebu, u hotelu Esplanade 1964., da bi se 1975. preselio u neboder u Savskoj, gdje je pod tim brendom poslovao do sredine 90-ih, kad je hotel kupio Ivica Todorić i nazvao ga Opera. Hotel 2002. kupuje Anđelko Leko, koji ga adaptira i sa Starwoodom ugovara brend Westin. Što se, pak, hotelijerskog biznisa Delte tiče, u kompaniji su zadovoljni rezultatima ostvarenima u prošloj godini, koja je bila izuzetno dinamična. U 2016. započeli su gradnju hotela InterContinental u Ljubljani u koju ulažu 50 milijuna eura, a kupili su Holiday Inn i Belexpo centar u Beogradu. 

 

50 milijuna

eura uložio je Delta Holding u InterContinental u Ljubljani

I za ovu godinu imaju ambiciozne planove. Završit  će gradnju hotela u Ljubljani, a dobiju li građevinske dozvole za zemljište koje im je grad Beograd odavno obećao, moći će započeti gradnju InterContinentala u tom gradu. S InterContinental Hotels Groupom planiraju otvoriti hotele i u Zagrebu, Prištini i Skoplju i tako bi, veli, zaokružili Deltin hotelijerski biznis u regiji. "Treća godina poslovanja Crowne Plaze u Beogradu bila je najbolja dosad, što je i normalno, jer prvih pet godina rezultat raste. Kasnije dolazi do stabilizacije. Prošle godine imali smo popunjenost od 71%, što je odličan rezultat, uzme li se u obzir da hotel ima 416 soba", ističe Vasić i otkriva da je ukupan prihod  premašio 13 milijuna eura, a rezultat je, uvjerava, premašio očekivanja InterContinental grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close