Mirna ovisi o dogovoru Podravke i države

Autor: Suzana Varošanec , 04. ožujak 2015. u 22:00
Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke/M. Sušenj/PIXSELL

Okupit će se svi sudionici u akciji spašavanja rovinjske tvrtke.

Svi sudionici u akciji spašavanja rovinjske Mirne od stečaja okupit će se u petak u Ministarstvu financija.

Pretrest će, doznajemo, mogući dogovor oko deblokade tvrtke čime bi se stekli uvjeti za normalizaciju poslovanja. Da je izgledan pozitivan ishod uvjereni su svi sudionici, a razmatrat će se plan koji je za Mirnu Podravka već dostavila, te je prošao provjeru DORH-a.  S druge strane, za Mirnu je stečajni sud devet mjeseci nakon neuspješnog predstečaja otvorio tzv. prethodni postupak kao  posljednju šansu. Uz rok od 60 dana koji ističe krajem ožujka, kad je zakazano ročište za ispitivanje uvjeta za otvaranje stečaja, sud je bio susretljiv u spašavanju Mirne.

S obzirom na 50-ak milijuna kuna duga i to da najviše potražuje država koja i blokira tvrtku, ključan će biti zapravo dogovor države i Podravke.Trenutno se nagađa da dogovor neće izostati, što bi po nekima moglo znači i dokapitalizaciju Mirne. Takav scenarij upotpunjuju procjene da se Podravci isplati dodatno isfinancirati preuzimanje Mirne zbog osiguranja godišnje proizvodnje na razini od 10 mil. eura.

Uoči velikog sastanka licitira se i o ostalim mogućim pravnim rješenjima, pa se tako na teoretskoj razini ne isključuje ni mogućnost pripajanja Mirne Podravci ili podjele tvrtke s pripajanjem jednog dijela. Pravnici ističu da je svaka zakonita mogućnost do otvaranja stečaja dobrodošla jer se sadašnjim zakonom nakon tog trenutka značajno smanjuju daljnje opcije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close