‘Mirenja su snažan alat, ali još nisu zaživjela u punoj mjeri’

Autor: Suzana Varošanec , 14. listopad 2015. u 21:59
Srđan Šimac/Boris Ščitar/PIXSELL

Za tematiku interes pokazuju čak i vrtići, škole i fakulteti, a osobito obiteljske tvrtke.

Zagreb Kako institucije za mirenje i izmiritelji mogu pojedinačno i zajednički pripomoći bržem razvoju mirenja u našoj zemlji – tema je Okruglog stola koji se danas održava u organizaciji Hrvatske udruge mirenja (HUM) u sklopu tradicionalne akcije Tjedan mirenja.

Moderator je sudac Visokog trgovačkog suda i predsjednik HUM-a Srđan Šimac, a očekuje se sudjelovanje svih centara za mirenje koji imaju zajednički interes da mirenje zaživi u znatnijoj mjeri nego dosad kao izvanredan način za rješavanje svih konflikata i sporova.  "Imamo snažan alat na raspolaganju koji još, i pored svih pogodinosti, nije dosegao sve one kojima bi mogao jako pomoći", rekao je Šimac.

Cilj je, pak, zajedničkim aktivnostima napraviti korak dalje kako bi mirenje bilo široko prihvaćeno, a interes pokazuju čak i škole, vrtići i fakulteti, te poduzetnici uključujući i one iz obiteljskog biznisa. Za njih se specijalizirala Wassermann grupa iz Zagreba, prvi hrvatski privatni medijacijski centar za sporove iz obiteljskog poduzetništva. Odvjetnica Vlatka Cikač ističe da su obiteljska poduzeća vrlo specifična, a postoji veliki raspon konflikata između članova obitelji koji su takve vrste da se ne rješavaju na sudu. "No, važno ih je na vrijeme prepoznati i tražiti pomoć izmiritelja". 

Komentirajte prvi

New Report

Close