Ministarstvo zdravstva u Zagrebu zasuto jajima

Autor: Poslovni.hr , 14. kolovoz 2018. u 15:57
FOTO: Screenshot/Slobodna Hrvatska/Facebook

Ogorčeni nefunkcioniranjem zdravstvenog sustava zbog čega je u jednom danu umrlo dvoje ljudi, predstavnici Slobodne Hrvatske su danas ulaz zgrade Ministarstva zdravstva u Zagrebu zasuli jajima.

O smrti mladića u Zaprešiću, zbog čega su građani izrazili nezadovoljstvo gađajući Ministarstvo jajima, danas je u Splitu izjavu dao i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak kako se ne smatra odgovornim za smrt mladića u Zaprešiću, ali da će dati ostavku ako igdje prepozna da je odgovoran za to, što za sad ne prepoznaje.

"Ako igdje prepoznam da sam odgovoran za Zaprešić dat ću ostavku, no u ovom trenutku ne prepoznajem. Ne smatram se politički odgovornim, već izražavam sućut i žaljenje”, poručio je ministar Kujundžić.

Podsjetimo, mladiću je u nedjelju popodne pozlilo na ulici u Zaprešiću, a u pomoć su mu priskočili sugrađanin, jedna medicinska sestra koja se slučajno tamo zatekla te drugi prolaznici.

Hitna je, prema riječima svjedoka, došla za više od 12 minuta, iako je udaljena 600-tinjak metara od mjesta događaja, a u njoj nije bilo liječnika, nego samo vozač i medicinska sestra. Potom je na mjesto događaja stigla Hitna iz Jastrebarskog, no nisu uspjeli spasiti mladića. Tijekom njihova boravka u Zaprešiću, u Jastrebarskom je jedna osoba preminula.

Komentari (13)
Pogledajte sve

Tendencija je da lijekove izdaju lijecnici u svojim depoima i bolnicke ljekarne. Community pharmacies nestaju. Bespotrebne i skupe. Imas DM, muller, i ostale drugstore koi mogu izdavati OTC.

miami vi takve gluposti pisete..pitam se kako uopce radite s ljekarnama..budite sretni dok imate farmaceute jer kada ih ne bude to ce znaciti da cete morati otviriti benzinaku za prodaju otc preoarata , a ostalo ce biti u rukama ljekarnika…pogledajte sto se dogodilo u uk kada su ljekrnickoj mrezi preko noci skinuli za prescription drugs sa 180 miliona funti marze na 110 miliona. I to je tek pocetak. Boots ogromni je zatvorio na desetine ljekarni.
Nas sutav je daleko po kvaliteti i strucnoj razini ispod britanskog. Ili Austrijskog. Ili Njemackog. Ali to ce ae srediti, ali ne na vasu korist. Ljekarne kakve danas pistoje ce n e s t a t i. Maloprodajne marze ce nestati.
Danas ljekarne u razvijenim sustavima izgkedaju i rade posve druge stvari os ovifa sto je kod nas. Oni cak i lijece neke bolesti, cijepe .
A ja bi se posve dobro osjecala da dodju educirani paramedics kao u uk ili usa ili njemaxkoj na hitnu intervenciju. Sigurno bolje nego danas kada se covjek ugusi nasred ulice dok da promatraju 3 zdtavstvema djelatnika. Za ustanoviti o cemu se radi i da se radi o ” gusenju ” uz puls oksimetar treba oko 15 sekundi, a za dati pola ampule adrenalina u bedrobtreba oko 10 sekundi. Ovo kod nas je katastrofa. Niti opreme niti znanja.

Najprije da ti objasnim tragični slučaj , na našem primjeru.
Neki dan došao je pacijent s privatnim ,švicarskim receptom. /na mobitelu/
Dođe, otvori mobitel i pokaže recepti.Naravno, trebalo ga je prevesti /
kako si i ti- to napravila – tvornički naziv lijeka u Švicarskoj – pretvoriti u kemijski
sastav i naći točnu paralelu u Hrvatskoj . Magistar je to riješio za 3 sekunde,
tj odmah je znao , a tehničari su po SVetoj knjizi/Rote listama -/ tražili
20 minuta i još nisu bili sigurni jeli to -to.
Naravno, pacijent je poslao recept na naš e-mail, ispritali smo ga i izdali mu lijek uz plaćanje.
To su netipićne situacije i nikakvi priučeni timovi , ih ne mogu riješiti bolje od educirane osobe.

Govorim o slučaju , gdje je vjerojatno poduzeto što je trebalo biti prema uobičajenoj shemi . ali nije uspjelo….jer se nije radilo o tipičnoj dijagnozi i terapiji, već i drugim okolnostima……. gdje bi, liječnik
možda – odlučio drukčije….da je bio tamo u timu.

A ovo što ti pišeš, da će u UK izdavati kreme za kožu , doktori…..sve pet…..ako si to mogu priuštiti.
Mali dodatak u kemijskom sastavu- koji odvaja preparate na razne grupe – veliki uspjeh u prodaji samog proizvođača ili konkurentnog proizvođača…../ stravična konkurencija, neopisiva poslovna oštra i ljuta farm. industrija, / Svako društvo radi po svojim mogućnostima. Naš sustav za sada je ozbiljan,
i temeljit , ali mi smo siromašna zemlja, gdje lokalni političar -ima veću plaću od doktora….

Kako bi se ti osjećala , da si u potrebni hitnog slučaja – i dođe ti tehničar na intervenciju, koji ne zna-šta ti je…?

Npr mupirocin tj betrion nema sanse dobiti u OTC ljekarni jer je second line za stafilokokne infekcije koze i to moze izdati SAMO mr ph na preporuku lijecnika zbog evidence based medicine i zbog svijesti o rezistentnim bakterijama i to se kontrolira. Dakle, ako dobijete Betrion ung idete lijecniku i nakon toga u bolnicku.ljekarni gdje ce farmaceut kontrolirati indikaciju. A Tylenol mozete kupiti od Bootsa s police do benzinske pumpe.

New Report

Close