Ministarstvo poljoprivrede najavilo nove mjere pomoći ribarima vrijedne 75 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 23. ožujak 2022. u 15:34
Europski diplomati pokušat će ‘približiti stajališta’/GettyImages

Ministrica je uputila i izravno povjereniku za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusu Sinkevičiusu poziv da pronađe sve raspoložive mehanizama pomoći sektoru

Kako bi se ublažili gospodarski i socijalni negativni učinci na sektor ribarstva te financijski pomoglo sektoru u smislu osiguravanja likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanje radnih mjesta, Ministarstvo poljoprivrede planira provedbu mjere pomoći.

Kako su priopćili, riječ je o mjeri pomoći u obliku državne potpore putem bespovratnih sredstava za ribare, uzgajivače u akvakulturi i prerađivače proizvoda ribarstva i akvakulture, a za njenu provedbu osigurano je ukupno 75 milijuna kuna. Zahtjev za odobrenje  upućen je na notifikaciju u Europsku komisiju u veljači.

Dodatno, kako navode u priopćenju, na raspolaganju je mjera državne potpore male vrijednosti u ribarstvu korisnicima koji obavljaju gospodarski ribolov na moru, uzgoj školjkaša, toplovodni i hladnovodni uzgoj slatkovodnih vrsta riba te preradu proizvoda ribarstva, a omogućena je dodjela višeg iznosa potpore ribarima koji su trenutno najviše pogođeni u sektoru ribarstva.

Uz navedeno, ribari koji obavljaju ribolov mrežama stajaćicama ili pridnenim povlačnim mrežama – koćama i spadaju u kategoriju mikro, malih i srednjih poduzeća, mogu ostvariti i potporu koja podrazumijeva bespovratna sredstva u obliku kompenzacije u okviru mjere Zaštita i obnova morske bioraznolikosti i morskih ekosustava i režima naknade u okviru održivih ribolovnih aktivnosti.

Nadalje, moguća je naknada subjektima u sektoru ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove u slučaju izvanrednih događaja koji uzrokuju znatan poremećaj tržišta.

Naime, kako javljaju iz resornog ministartsva, na razini Vijeća Europske unije pokrenuta je inicijativa određenih država članica, u kojoj je sudjelovala i Hrvatska kako bi se omogućila potpora iz Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu. Marija Vučković, ministrica poljoprivrede uputila je i izravno povjereniku za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusu Sinkevičiusu poziv da pronađe sve raspoložive mehanizama pomoći sektoru te se očekuju i dodatne mjere potpore sektoru ribarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close