Ministarstvo mu naložilo rušenje, a on nastavio zidati obiteljsku kuću

Autor: Agencija VLM , 22. ožujak 2013. u 14:08
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Ministarstvo graditeljstva: 
Podnijeli smo prijave zbog gradnje bez odobrenja i zbog nastavka gradnje.

Protiv Abre d.o.o., obiteljske tvrtke koprivničkog arhitekta Zlatka Filipovića, ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, građevinska inspekcija podnijela je dva optužna prijedloga Prekršajnome sudu zbog bespravne gradnje.

Rješenje

Formalni je vlasnik tvrtke Abra d.o.o. – koja je registrirana za poslove arhitekture, dizajna i umjetnosti, kako piše u sudskome registru – Filipovićeva supruga, a sjedište joj je na adresi njihove obiteljske kuće nadomak samome središtu Koprivnice, u Ulici braće Radića broj 8. Prema dokumentima i informacijama s kojima raspolažemo, Filipovićevi su prije godinu dana srušili staru prizemnicu pokraj svoje kuće i na njezinu mjestu počeli graditi katnicu. Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje gradnju je počeo bez zakonom propisanih dokumenata.

Građevinska inspekcija za taj eklatantni primjer bespravne gradnje doznala je u studenome prošle godine, pa je investitoru naredila uklanjanje "potkrovne etaže izgrađene bez rješenja o uvjetima građenja", kako kažu u Ministarstvu graditeljstva.

Međutim, obiteljska tvrtka Filipovićevih ne samo da nije postupila po nalogu građevinske inspekcije, i uklonila bespravno sagrađeno potkrovlje, nego su, dapače, radovi nastavljeni. Inspekcija je to ustanovila u kontrolnom pregledu prije nešto manje od mjesec dana.

– Zbog gradnje bez odobrenja za građenje i zbog nastavka građenja podneseni su optužni prijedlozi Prekršajnom sudu – kazali su u Ministarstvu graditeljstva.

Zanimljiva je epizoda u ovoj skandaloznoj priči o bespravnoj gradnji u aranžmanu obiteljske tvrtke ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje, po struci arhitekta, to što je tvrtka Abra u prosincu prošle godine, kada je već morala srušiti dio bespravno sagrađene kuće, mjerodavnom gradskom odjelu podnijela zahtjev za legalizacijom kuće.

Nema šanse

– Mogu potvrditi da je na adresi Ulica braće Radića 8 tvrtka Abra podnijela zahtjev za legalizaciju građevine – kazala je pročelniva Maja Ištvan-Krapinec, ogradivši se kako ne može govoriti o potankstima.

U Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, koji je Sabor donio u srpnju prošle godine, piše kako je legalizacija onemogućena za objekte koji su građeni nakon 21. lipnja 2011. godine. Sudeći prema tome, Filipovićeva obiteljska tvrtka nema ni teoretske šanse da legalizira objekt koji je počela graditi debelo nakon zakonom propisane granice.

Naravno, sada se postavlja pitanje može li na čelu županijskoga Zavoda za prostorno uređenje biti osoba povezana s bespravnom gradnjom, dobro upoznata s propisima koji su, očito, prekršeni.

'Ne gradim ja'

Prvo, investitor nisam ja, nego tvrtka u vlasništvu moje supruge. Drugo, podnijeli smo zahtjev za legalizaciju i očekujemo njegovo pozitivno rješenje. Sve je zasad u sferi legalnosti – izjavio je Zlatko Filipović, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije. To da je još u studenome prošle godine građevinska inspekcija naložila rušenje bespravno izgrađenog dijela kuće, prešutio je, kao i to da je građevinska inspekcija podnijela prekršajne prijave. – Ovo mi je prvi glas. Iznenađen sam. Sada mogu reći to da se zakoni moraju poštovati, a oni koji ih ne poštuju, moraju snositi konzekvence – rekao je jučer župan Darko Koren nakon što smo ga upitali hoće li Županija pokrenuti postupak za razrješenjem Z. Filipovića.

Komentari (1)
Pogledajte sve

pravi simbol pravnog sustava i sustava prostornog uređenja u hrvatskoj.

očito u uredima za prostorno uređenje sjede ljudi koji najviše “jamljavaju” prostor, pa bi se i uredi trebali zvati uredima za uzurpaciju prostora, zakon se “primjenjuje” samo za one koje nemaju baš nikakvu žnjoru i nisu platili nikakav mito.

u koprivnici caruje sdp, dakle to je još jedan sdp-ov “pošteni” kadar.

New Report

Close