Ministarstvo financija odbilo oba prijedloga UBIK-a

Autor: Bernard Ivezić , 14. siječanj 2019. u 22:00
Nema prostora za iznimke, kažu u ministarstvu/ Igor Šoban/PIXSELL

Zbog novog zakona dobar dio blockchain i kripto ‘igrača’ sjedišta će do 2020. morati iseliti.

Ministarstvo financija ostalo je, čini se, pri planu da do kraja 2019. godine iz Hrvatske iseli sjedišta većine domaćih blockchain i kripto-startupa.

Vidljivo je iz Izvješća o provedenom javnom savjetovanju o novom Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma na e-Savjetovanju. Iako su iz hrvatske Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK) upozorili na dva problema u novom zakonu, a koja bi njihovim članovima onemogućila daljnje poslovanje u Hrvatskoj, Ministarstvo financija se na to oglušilo.

Odbilo je bba prijedloga UBIK-a.  Udruga je tražila da tvrtke koje prebacuju neku fiat valutu u kripto-valute i obrnuto ne moraju ponoviti dubinsku provjeru klijenata ako su oni uplatu napravili s bankovnog računa.

Naime, na bankovnom računu već se radi dubinska analiza pa su istaknuli da je besmisleno duplati posao i tako dodatnim administrativnim troškovima poslovni model većine hrvatskih kripto-igrača gurnuti u neisplativost. UBIK je tražio i da se pod krinkom borbe protiv pranja novca kripto-igračima ne uvede obveza da transakcije, po potrebi, zamrznu na 72 sata, jer je to tehnički nemoguće ne samo u Hrvatskoj već bilo gdje na svijetu.

U Ministarstvu financija napisali su poduži odgovor u kojem tvrde da je sve u skladu s EU direktivama. Dodali su da nemaju prostor za postavljanje iznimki te da će u Hrvatskoj nova pravila vrijediti od 1. siječnja 2020. U Sloveniji, dodaju, ista pravila "vrijedit će od 10. siječnja kao i u svim drugim članicama Unije".

Komentirajte prvi

New Report

Close