Jakovina poručio kako za odštete iz ‘scrappinga’ ribari neće plaćati porez

Autor: Božica Babić , 10. studeni 2014. u 09:22
Strože će se nadzirati i ribarenje i to bespilotnim letjelicama/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Za ribu iz ulova, uzgoja i školjkaše poreznu ljestvicu spustiti na 13 posto.

Tko brod pošalje u rezalište dobit će odštetu na koju neće platiti porez, kazao je ribarima ministar Tihomir Jakovina na njihovu tradicionalnom 19. godišnjem susretu održanom ovaj vikend u Zadru.

Za prvu fazu 'scrappinga' (uništavanje plovila) Hrvatska je iz zajedničke blagajne EU dobila 4,78 milijuna eura, po svakoj toni nosivosti ribarske brodice naknada će iznositi oko 2500 eura. Uz ovu dobru vijest ministar je najavio i stroži nadzor (ne)zakonita ribarenja u vodama Jadranskog akvatorija i to bespilotnim letjelicama koji počinje polovicom 2015.

 

15milijuna

eura za nadzor ribarenja u Jadranskom moru

U taj projekt bit će investirano 15 milijuna eura, osim ribolova kontrolirat će se i kretanja svih plovila u morskom pojasu uključenom u državni teritorij. Sa svoga strukovnog skupa ribari su od ministra zatražili smanjenje PDV-a na 13 posto za ribu iz ulova, uzgoja i školjkaše te dok se ne usvoji nacionalni plan upravljanja ribolovnim resursima dopusti korištenje tradicionalnih alata, potegača i malih plivarica.

Upozorili su da zbog rezultata monitoringa u području srednjeg Jadrana (zona 'C') treba privremeno zabraniti kočarski ribolov, a dopustiti ga drugdje. Istaknuli su i zahtjev za obeštećenjem za uništene alate koje uzrokuju predatori i zaštićene vrste, poput dupina. Najavljena izmjena zakonske regulative vezana uz obalni ribolov i mali obalni ribolov, mora primarno štititi interes profesionalnih ribara, zatraženo je na skupu u Zadru.  

Komentirajte prvi

New Report

Close