Ministar Primorac objavio detalje oko trezorskih zapisa. Evo koliko trebate uložiti da biste dobili 1000 eura

Autor: Marija Brnić , 07. studeni 2023. u 12:12
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar financija Marko Primorac objavio je detalje oko izdanja trezorskih zapisa, koji će prvi puta biti ponuđeni i građanima.

Ciljano je izdanje 440 milijuna eura, a bude li potražnja i veća od toga, Ministarstvo će moći povećati alokaciju. Trezorci će biti prodavani s dospijećem od 364 dana i uz prinos 3,74%, a minimalan zapis je 1 tisuću eura.

Upis će se odvijati u dva kruga, pri čemu je prvi namijenjen građanima, i on će se održati tjedan dana, od 13. do 20. studenoga, a drugi, za institucionalne ulagače održat će se 21. studenoga i trajat će dva sata, od 9 d 11h. Upis je moguć za punoljetne osobe koje imaju hrvatsko državljanstvo, neovisno o trenutnom prebivalištu, ali i strane državljane koji su rezidenti u Hrvatskoj.

Što se upisa tiče, za razliku od narodnih obveznica koji su se odvijali u mreži poslovnih banaka, trezorci će se upisivati samo putem Fine, a ministar financija objasnio je i kako se upisani iznos računa kao cijena zapisa, a cijena koja omogućuje prinos od 3,74% je 963,95 eura, te će nakon godinu dana dobiti tisuću eura. Ulaganje u trezorski zapis, budu li ga građani držali do dospijeća, neće se oporezivati.

Do iznosa od 10.000 eura ulaganja Fina neće naplaćivati naknadu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pitanje za administratore. Zbog čega se toliko čeka na odobrenje objave?! Hajde da je sat, dva. Bez obzira što su novi članovi.Ljudi izgube volju da uopće komentiraju.

Objava čeka odobrenje

New Report

Close