Ministar najavio inspekcije: Pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći je od broja izdanih

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2020. u 08:34
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Porezni prihodi u svibnju upola su manji nego u svibnju prošle godine, a uplaćeno je i 27 posto manje doprinosa.

Novo normalno za splitski restoran vlasnice Jelene Tabak znači lošiji posao nego prošle godine. ”Vjerujem da je broj izdanih računa manji jer smo radili manje, poslovalo se manje, a vrijednost računa je manja jer su to pretežito naši ljudi. Njih pet dođe i pije esspresso, dok bi prije došlo pet Australaca i pilo pet piva, pa pet koktela”, kaže Tabak za Dnevnik.hr.

Ugostiteljstvo je jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti računa veći od pada broja izdanih računa, pa je ministar Marić najavio provjeru.

‘Sad i jest vrijeme da se radi porezni nadzor. Ja samo mogu reći da porezna ima sve podatke koji su pod istom kapom smještaj i ugostiteljstvo, pri čemu je smještaj nosio puno veće iznose, pa kad je ministar Marić spomenuo ugostiteljstvo, mislim da je imao lapsus lingua i mislio uslugu smještaja”, rekla je Jelena Tabak.

Može li se prevariti sustav, odgovaraju iz APIS-a. ”Svi porezni obveznici šalju podatke u sustav fiskalizacije potpisan elektronskim ključem. U slučaju da to nije ključ i ne odgovara onome kako bi trebalo, podaci se ne bi zabilježili na sustav. U drugom koraku kad su podaci već zapisani u sustav APIS-a, bilo kakav pokušaj da se oni promjene se odmah evidentira i naš sustav evidentira. Takvih pokušaja nije bilo”, kaže Saša Bilić iz APIS-a.

Država će i idućih mjeseci nastaviti podupirati turističke grane koje drže naše gospodarstvo. ”Turizam ćemo i u naredna tri mjeseca pratiti određenim mjerama, ali one će biti modificirane i neće biti takve kakve su bile u ožujku, travnju i svibnju”, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

A ministar turizma Fari Capelli šalje oštru poruku onim koji bi možda naštimavali promet kako bi dobili potpore. ”Oni koji rihtaju – znamo kako treba s njima. Od kažnjavanja, pa svega što treba u skladu sa zakonom napraviti. Nema s njima razgovora”, poručio je.

Porezni prihodi u svibnju upola su manji nego u svibnju prošle godine, a uplaćeno je i 27 posto manje doprinosa.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close