Ministar Lorencin: Ništa od ukidanja TZ-a

Autor: Marija Crnjak , 03. prosinac 2013. u 22:00
Rovinj pozitivna iznimka: slijedio primjere Toscane i Francuske/Duško Marušić/PIXSELL

Umjesto 302 turističke zajednice, 10 regionalnih organizacija za destinacijski menadžment za 10 regija.

Umjesto dosadašnje 302 županijske i lokalne turističke zajednice, u Hrvatskoj bi u budućnosti trebalo biti deset regionalnih organizacija za destinacijski menadžment (RMO) za deset turističkih regija.

Tako će se ustrojiti RMO dubrovačke, triju dalmatinskih regija, zagrebačke regije, Središnje Hrvatske, Karlovca i Like, Kvarnera te Istre. Svaka od deset turističkih regija u prosjeku će imati šest, sedam lokalnih destinacijskih menadžment organizacija (DMO), a njihove će podružnice biti turistički informativni centri. DMO-i će imati ulogu definiranja turističkih proizvoda, a formirat će se, među ostalim, po kriteriju financijske održivosti, temeljem minimalnog iznosa izvornih prihoda koji se tek treba definirati. Osnovne su to smjernice prijedloga novog modela destinacijskog menadžmenta što ga je na DMO Forumu u utorak predstavio Branko Bogunović, projekt menadžer u tvrtki Horwath Consulting.

Horwath je temeljem provedenog natječaja izradio prijedlog reorganizacije sustava turističkih zajednica, koji će biti podloga za izradu budućeg Zakona o turističkim zajednicama. Iako je njegov pomoćnik Davor Ižaković nedavno na Danima turizma izjavio da 100-tinjak TZ-a nije financijski održivo, ministar turizma Darko Lorencin ustvrdio je da se neće ukidati turističke zajednice, već će se napraviti preustroj zastarjelog koncepta. Neslužbeno se pak doznaje da neće biti viška zaposlenika, samo će se preraspodijeliti i promijenit će im se status. Najveći otpor očekuje se od čelnika lokalnih TZ-a, koji će se teško odreći pozicija, posebno stoga što su prema aktualnom zakonu to politički čelnici.

"Sustav turističkih zajednica u Republici Hrvatskoj star je dvadesetak godina i dosad je dao zapažene rezultate. S obzirom na to da se promijenilo cjelokupno okruženje, nužno je unijeti promjene u sustav kako bi on bio efikasniji i konkurentniji. Upravo zbog toga radimo na izmjenama i dopunama Zakona o turističkim zajednicama. Sve to zajedno dio je Strategije razvoja hrvatskog turizma koja se počela realizirati ljetos restrukturiranjem Glavnog ureda HTZ-a. Cilj je da nacionalna organizacija preraste u nacionalnu marketinšku organizaciju, a da se razvoj i upravljanje proizvodom prepuste regionalnim i lokalnim razinama", objasnio je Lorencin. Inače, sam prijedlog zakona najavljen je za prvi kvartal 2014. godine, nakon čega slijedi javna rasprava, a Zakon bi trebao na snagu stupiti početkom 2015. godine. Neslužbeno doznajemo da se razmatra mogućnost da se u međuvremenu provede pilot-projekt.

Susjedi s učinkovitijim ustrojem

Stanje kao u Austriji 1996. 

Prema razini učinkovitosti i ustroja u turističkoj zajednici, Hrvatska je trenutačno na razini na kojoj je Austrija bila 1996. godine, pokazala je prezentacija austrijskih predstavnika destinancijskoga menadžmenta. Petra Stolbe, direktorica Nacionalne turističke organizacije Austrije, otkrila je tako da za razvoj jednog zimskog proizvoda u Austriji za stol u prosjeku treba sjesti čak 47 sudionika iz javnog i privatnog sektora. Na 
panelu se pak pokazalo da je dobar domaći primjer Rovinj, koji je slijedio primjere Toscane i Francuske.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Sva sreca ovo bi bila katastrofa da se ukine.Slom hrvatskog turizma.Treba otvorit turisticku zajednicu u svakom kvartu jer nasi kvartovi su specificni.

TZ u pravilu služe uhljebljivanju podobnih i uzimanju novca iznajmljivačima bez truda i muke! em uzimaju boravišnu pristojbu, em im se još mora plaćati godišnja članarina ni za što! plivaju u novcu, a od njih iznajmljivači praktički nemaju koristi

Jeli to onaj Ministar koji je Vidoševiću držao ljestve kod prenamjene poljoprivrednog u građevno zemljište. Naravno Vidošević je kupio kao poljoprivredno, a Lorencin poslije prenamjenio u građevno.

New Report

Close