Ministar ima novi problem: Pacijenti dobivaju SMS-ove s nepoznatog broja uznemirujućeg sadržaja

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2019. u 09:29
FOTO: GettyImages

Tisuće pacijenata koje čekaju ugradnju koljena dobili su SMS kojim ih netko upozorava da ne idu na operacije u javne bolnice jer im tamo, tvrdi, ugrađuju proteze sumnjive kvalitete. Krađom osobnih podataka pacijenti su zgroženi.

"Upravo svjedočimo najvećem skandalu zloupotrebe osobnih podataka u hrvatskom zdravstvu. Neobično je i jako zastrašujuće da pacijenti s nepoznatog broja dobivaju poruke" kazao je za Dnevnik.hr Josip Perić iz Udruge za promicanje prava pacijenata. A poruka ih upozorava da ne vjeruju javnom zdravstvu jer proteze koje ugrađuju nisu sigurne.

Iz HZZO-a umiruju građane. "Sve što se nalazi na našem tržištu prošlo je sve certifikate. Imaju i Europske komisije i HALMED-a", objašnjava Lucijan Vukelić iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Javno zdravstvo, uvjerava, uz to ima čitav niz prednosti nad privatnim. "Kao ortoped, mogu poručiti da sigurno mogu imati apsolutno povjerenje u javnozdravstveni sustav jer broj proteza, broj operacija koji se radi sigurno je mnogo veći nego u nekim drugim ustanovama", dodaje Vukelić.

I ministar priznajeda je informatički sustav bolnica zastario i vrijeme je za nadogradnju. "Podaci se čuvaju u bisovima pojedinih bolnica i odjelima koji se tim bave. Istražit ćemo i ja vjerujem da će se pronaći tko je dao te podatke", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Komentirajte prvi

New Report

Close