Ministar Cappelli: Tražit ćemo povećanje broja dozvola za radnike u turizmu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. studeni 2017. u 11:55
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Iz Ministarstva turizma napominju da će se na prijedlog Ministarstva rada i službeno očitovati te da se nadaju većem broju dozvola za 2018. godinu.

Ministar turizma Gari Cappelli nije zadovoljan brojem predviđenih radnih dozvola za radnike u turizmu te će Ministarstvo turizma, s obzirom na velike potrebe za radnom snagom za iduću godinu, tražiti da se taj broj poveća, doznaje se iz Ministarstva turizma.

Prijedlogom odluke Ministarstva rada i mirovinskog sustava o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2018. predviđeno je 29 tisuća radnih dozvola, od čega za turizam 1.860 dozvola.

"Svakako da nisam zadovoljan s tim brojem te će Ministarstvo turizma 'urgirati' da se to poveća na minimalno 5.500 radnih dozvola. S obzirom na velike potrebe za radnom snagom u turizmu i predviđanja da će nam za iduću turističku godinu trebati do 15.000 novih radnika u turizmu, smatram da ta brojka mora biti veća", poručio je Cappelli.

Objasnio je i da veći broj dozvola za turizam treba i kako ne bi u pitanje došao uspjeh iduće turističke godine, za koju su sad već najave jako dobre te se predviđa i povećanje turističkog fizičkog prometa za 3 do 5 posto u odnosu na ovu rekordnu godinu.

Također se očekuje da će i sezona trajati dulje nego ove godine, odnosno da će i pred i posezona biti jača, što podrazumijeva i više otvorenih objekata, a novi radnici trebat će i zbog otvaranja novih i novoobnovljenih turističkih objekata u idućoj godini.

"Radne dozvole su, naravno, samo jedno od privremenih rješenja, a Ministarstvo turizma u suradnji sa svim dionicima u turizmu i drugim ministarstvima, dugoročno će gledati kako poboljšati uvjete za rad svim djelatnicima u turizmu te time i povećati privlačnost turističkih zanimanja", istaknuo je Cappelli.

Iz Ministarstva turizma napominju da će se na prijedlog Ministarstva rada i službeno očitovati te da se nadaju većem broju dozvola za 2018. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close