Ministar Anušić najavio produbljenje suradnje s FER-om

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2024. u 18:00
Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić /D. Petrić/PIXSELL

Konkretiziranje i produbljenje suradnje između zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) i Ministarstva obrane najavio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar Ivan Anušić prilikom predstavljanja rješenja s kojim je FER-ov tim pobijedio na natjecanju u robotici.

“Vidim prostor za suradnju MORH-a i FER-a koji je ključan za razvoj inovacije i pokretanje inicijativa u tehnologiji u Hrvatskoj te ćemo suradnju konkretizirati i produbiti“, istaknuo je Anušić nakon što mu je predstavljeno pobjedničko rješenje na međunarodnom natjecanju u robotici – MBZIRC u Abu Dhabiju.

Tim FER-a na natjecanju je pobijedio s projektom suradnje bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u obavljanju složenih zadataka kao što su lociranje plovila uljeza, otkrivanje ilegalnog tereta te hvatanje i transport objekata u okruženju bez globalnog satelitskog navigacijskog sustava.

Dekan FER-a Vedran Bilas, koji je primio ministra rekao je da su razgovarali o mogućnosti primjene takvog sustava u nadzoru morske granice ili u zaštiti od krivolova te su dogovorili da će nastaviti suradnju i vrlo brzo se sastati s drugim ministarstvima zainteresirani za razvoj takve tehnologije u Hrvatskoj.

Istaknuo je da će pobjeda na natjecanju utvrditi položaj FER-a među uglednim tehničkim fakultetima u Europi i svijetu.

Voditeljica FER-ova tima Barbara Arbanas Ferreria rekla je da je to tehnologija koja se još uvijek razvija te da su protekle dvije godine testirali cijeli autonomni sustav besposadnih brodova i letjelica.

“Tehnički je to vrlo izazovno i to su sve tehnologije koje su još uvijek u razvitku. Zbog toga nije još uvijek na industrijskoj razini, ali kroz par godina razvoja mislim da bi moglo doći do te razine” izjavila je.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić rekao je da biti prvi na svjetskoj razini u robotici po njemu nije ništa novo, jer je FER već dulje vrijeme lider u robotici u ovom dijelu Europe.

“Kad gledamo suradnju države sa znanstvenim institucijama, to je svakako prioritet i ove Vlade i budućih naraštaja, jer bez toga nema daljnjeg gospodarskog rasta i razvoja cijele države”, rekao je državni tajnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close