Milijunsko ulaganje: Bivše kultno kino postaje meka kulturnog života

Autor: Lucija Špiljak , 14. siječanj 2020. u 12:50
FOTO: GettyImages

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije prostora bivšeg kina Odeon iznosi oko 16 milijuna kuna, što uključuje dosadašnje infrastrukturne radove u prostoru dvorane, nabavu opreme te produkciju programskih sadržaja u prvim mjesecima poslovanja.

Šibenik nastavlja s milijunskim investicijama u kulturne ustanove. Naime, Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik dobila je od Ministarstva kulture 1,1 milijun kuna za dovršetak projekta adaptacije multimedijske dvorane bivšeg kina Odeon, čiju konstrukciju Grad Šibenik u fazama provodi od 2013. godine. Bivše kino nalazi se na zavidnoj poziciji u samom centru Šibenika, na Obali hrvatske Mornarice između gradskog autobusnog kolodvora i luke.

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije prostora bivšeg kina Odeon iznosi oko 16 milijuna kuna, što uključuje dosadašnje infrastrukturne radove u prostoru dvorane, nabavu opreme te produkciju programskih sadržaja u prvim mjesecima poslovanja. "Dosad je u projekt uloženo oko deset milijuna kuna, od čega je oko 60 posto financirano iz gradskog proračuna Grada Šibenika, a ostatak sufinanciran kroz programe investicijskih potpora Ministarstva kulture", kažu nam iz Tvrđave kulture Šibenik.

Faza adaptacije, koja uključuje uređenje i opremanje interijera prema visokim produkcijskim standardima, posljednja je u nizu. Za nju će Grad Šibenik izdvojiti 3,5 milijuna kuna, a Javna ustanova Tvrđave kulture Šibenik tri milijuna kuna. "Od prošle godine JU Tvrđava kulture Šibenik uključena je u dovršetak projekta adaptacije s Gradom, a Ustanovi je povjereno i buduće upravljanje obnovljenom dvoranom", kažu iz Tvrđave.

Završetak radova očekuje se u ovoj godini, a po završetku će prostor bivšeg kina postati multifunkcionalna dvorana namijenjena održavanju kino i kazališnih predstava, glazbenih događanja, scenskih izvedbi te konferencija i manjih kongresa. "Osim manjih i većih kulturnih događanja različitih tipova, služit će i kao platforma za razvoj civilnog sektora s područja kulture u Šibeniku. Cilj je da kino Odeon s vremenom postane lokalni i regionalni hub koji raznovrsnim i kvalitetnim programima odgaja novu, mladu publiku i tako obogaćuje kulturni život zajednice", ističu iz Tvrđave kulture Šibenik. Riječ je o prostoru maksimalne prilagodljivosti, odnosno funkcionalnosti, koji će biti opremljen prema visokim produkcijskim standardima. Primjerice, modularni pod postavljen u dvorani omogućit će brzu transformaciju prostora, ovisno o produkcijskim potrebama sadržaja koji će se izvoditi.

Komentirajte prvi

New Report

Close