Milijuni eura uloženi u Eurodom – neiskorišteni

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2016. u 09:25
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Eurodom se prostire na 85 tisuća četvornih metara. Sastoji se od tri konceptualne cjeline – poslovne, trgovačke i kulturne. Visokokvalitetni poslovni prostori različitih veličina, smješteni u dva spojena poslovna tornja.

Suvremeni poslovno-trgovački centar Eurodom u Osijeku, u čiju je gradnju od 2005. do 2013. godine koncern Agram uložio gotovo sto milijuna eura, još uvijek je poluprazan. U njemu je sada Poliklinika Sunce, poslovnica jedne banke, ugostiteljski objekt te ured same tvrtke Eurodom, koja upravlja zgradom.

Umjesto mjestom koje vrvi životom, poslovnim aktivnostima, trgovinom… poluprazan Eurodom postao je svojevrsnim simbolom gospodarske krize i “utihnulog” grada, pa i cijele regije. I nije jedini. Prazni poslovni prostori Eurodoma, Kappa centra, Esseker centra, kao i brojnih lokala u središtu grada, slike su koje svakom posjetitelju Osijeka mnogo govore.

“Eurodom se prostire na 85 tisuća četvornih metara. Sastoji se od tri konceptualne cjeline – poslovne, trgovačke i kulturne. Visokokvalitetni poslovni prostori različitih veličina, smješteni u dva spojena poslovna tornja, tzv. osječke blizance, 120 trgovačkih te 18 ugostiteljskih sadržaja, kao i garaža s 900 parkirališnih mjesta, zajedno čine jedinstvenu suvremenu građevinu koja je promijenila vizuru slavonske metropole”, kratko Eurodom predstavljaju u koncernu Agram.

Na upit Glasa Slavonije o tome zašto u njemu nema stanara, odgovaraju kako, “na žalost, slabi rast i oporavak gospodarstva Hrvatske, a tako i osječkog kraja, a i sve prisutniji odlazak i iseljavanje mladih i potencijalno sposobnih poduzetnika iz zemlje i osječke regije rezultirali su i slabijim poslovnim aktivnostima i slabijom potražnjom za poslovnim prostorima”. Unatoč svemu tome u koncernu vjeruju da će se i kapaciteti Eurodoma “početi u budućnosti više popunjavati i koristiti te svojom infrastrukturom i ponudom podignuti slavonsku metropolu na razinu na kojoj je nekada bila”.

"Kada u centru grada imate takva dva poslovna objekta kao što su Eurodom i Kappa centar, koji po svojoj površini, uređenosti i izgledu pripadaju u sam vrh reprezentativnosti poslovnih zgrada u poslovnom svijetu, i kada vam takva dva objekta godinama zjape prazna te ne možete iznajmiti urede poduzećima, obrtnicima ili trgovinama, onda tu završava svaka priča o trenutnom razvoju, ali i perspektivi Osijeka", kaže dr.sc. Željko Požega, izvanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

U sastavu Eurodoma je kulturni centar na ukupnoj površini od 4500 kvadrata, koji obuhvaća multifunkcionalnu dvoranu s 386 mjesta i izložbeno-galerijske prostore te površine namijenjene ugostiteljskim i uslužnim djelatnostima. Trebao bi ga preuzeti Grad Osijek.

– U završnici su razgovori povjerenstava Grada i Eurodoma u kojima su se raščišćavali pravni i tehnički odnosi kako bi se napravila točna razdioba imovine i prava, da Grad može dobiti 1/1 vlasništvo nad kulturnim centrom. Tek s rješavanjem vlasničkog pitanja možemo dalje investirati u taj centar i staviti ga u funkciju. Utvrdili smo kako je omjer ulaganja Eurodoma približan potraživanju Grada za tu investiciju. Razlika je oko dva milijuna kuna, što, držim, nije problematičan iznos. Osobno ću učiniti sve što je u mojoj mogućnosti da se prostor Eurodoma stavi u funkciju, posebice kulturnog centra kada ga preuzmemo – kazao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

I on se slaže kako je glavni razlog što je prostor Eurodoma neispunjen korisnicima slaba gospodarska aktivnost na području Osijeka i u okolici. Na pitanje bi li možda gradska uprava mogla iznajmiti taj mnogo adekvatniji prostor za njezin rad od sadašnjeg, Vrkić je kazao kako je bilo takvih razmišljanja njegova prethodnika Krešimira Bubala, ali da se od toga odustalo. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ma potpuno prazna zgrada. Prizemlje popunjeno, ostalo prazno. I da, Eurodom nije u centru. Bilo je pokusaja da neke od IT tvrtki uđu u Eurodom, ali bili su preskupi.

Jednu stvar ne razumijem: kako može biti isplativije da toliki prostori zjape prazni, umjesto da se daju u najam za neke realne iznose novaca? Pouzdano znam da je najam preskup, pogotovo uzevši u obzir, kako oni sami navode “…slabi rast i oporavak gospodarstva Hrvatske, a tako i osječkog kraja…”.
I jedan ispravak – zgrada nije poluprazna, nego je gotovo u potpunosti prazna.

New Report

Close