Milijardu kuna za covid dodatak, a dijele se i uskrsnice: Evo tko će ih dobiti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. ožujak 2021. u 09:45
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je da se pregovori s umirovljeničkim udrugama oko covid dodatka nastavljaju te bi preciznije informacije mogli imati krajem ovoga mjeseca.

Lokalni izbori dobro će doći umirovljenicima jer su neki gradovi koji to inače ne čine najavili da će umirovljenicima na svom području isplatiti uskrsnice, piše u ponedjeljak Večernji list.

Portal specijaliziran za životne teme starije populacije mirovina.hr zasad je pronašao 21 grad koji je donio odluke o isplatama usrkrsnica, ali očekivati je da će se njihov broj povećavati, navodi dnevnik.

Uz uskrsnicu koja se isplaćuje iz lokalnih proračuna, a to znači uglavnom iz prikupljenog prireza i poreza na dohodak koji plaćaju zaposleni u tim sredinama, umirovljenici bi i iz državnog proračuna mogli dobiti i covid dodatak o čijem se iznosu pregovara od sredine veljače.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je da se pregovori s umirovljeničkim udrugama oko covid dodatka nastavljaju te bi preciznije informacije mogli imati krajem ovoga mjeseca.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović čvrsto je pak uvjerena da će dodatak na mirovinu primiti oko 800 tisuća umirovljenika, no ni ona zasad nije navodila moguće iznose dodatka jer su oni i dalje predmet pregovora. Bude li isplata, ona će ići nakon isplate redovite mirovine u mjesecu, kazao je ministar Aladrović.

On zasad jedini iz vlade komentira situaciju s izvanrednom isplatom dok ministar financija Zdravko Marić mudro šuti.

Matica umirovljenika Hrvatske podsjeća kako su predstavnici umirovljenika otvorili temu covid dodatka 11. veljače na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem od kojega su zatražili da nešto više od 800 tisuća umirovljenika s mirovinama do 2710 kuna dobiju dodatak od 150 eura. Za oko 244.000 umirovljenika s mirovinom od 2710 do 5000 kuna predlažu dodatak od 100 eura, a za 7200 samaca koji imaju više od 5000 kuna mirovine dodatak od 50 eura.

U kunama to bi bilo 375 kuna, 750 i 1125 kuna, dok je umirovljenička stranka predlagala veće iznose.

Proračun bi već i ovaj iznos stajao nešto više od milijardu kuna, što, naravno, nije predviđeno u proračunu za ovu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close