Milijarda kuna u iduće tri godine za eZdravlje

Autor: Bernard Ivezić , 04. listopad 2015. u 22:00
Pojedinačno najveći projekt eBolnica težak je 266 mil. kn/FOTOLIA

Ministarstvo Siniše Varge već ušlo u realizaciju multimilijunskog plana.

Čak 898 milijuna kuna težak je Strateški plan Ministarstva zdravlja za informatizaciju cijelog zdravstva do kraja 2018. godine.

I dok se IT dobavljači pitaju tko će u realizaciji "Strateškog plana razvoja eZdravlja" voditi glavnu riječ, državna tvrtka APIS IT ili Središnje tijelo za eZdravstvo (STeZ) koje želi osnovati Ministarstvo, neki projekti iz tog plana već su krenuli u realizaciju. Prema planu, od lani se radi na uspostavi zatvorene privatne mreže u zdravstvu eHealthNeta koji je pandan Hitronetu s cijenom od 15 milijuna kuna investicije i 10 milijuna kuna godišnjeg održavanja.  Nadalje, u prvom tromjesečju ove godine krenula je 40 milijuna kuna vrijedna investicija u uspostavu STeZ-a.

Nakon toga su u drugom tromjesečju pokrenuti projekti: eHZZO vrijedan 97,5 milijuna kuna, eLijekovi vrijedan 49,3 milijuna kuna, eDRG sustav analize računa bolnicama od 23,45 milijuna kuna i sustav poslovne inteligencije u liječenju eSmjernice od 58 milijuna kuna. Radi se i na tri djela za uspostavu eKartona, svi su počeli, i imaju cijenu od 100 milijuna kuna, 30 milijuna kuna i 20 milijuna kuna. Započeo je i projekt eBolnice od 266 milijuna kuna i e-Učenja u zdravstvu od 15 mil. kuna. Najmanji je projekt Telemedicina od 1,5 mil. kuna, a iznos se ne zna za nadogradnju mreže hitnih službi.

Komentirajte prvi

New Report

Close