Milatić: Za energetsku tranziciju izdvojeno je pet milijardi kuna

Autor: Josipa Ban , 05. travanj 2023. u 11:48
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Situacija u Hrvatskoj, po pitanju energetske tranzicije, unatoč brojnim javnim kritikama, nije loša poručio je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, s konferencije “Zeleni plan u energetskom sektoru regije” koju Poslovni dnevnik organizira već 13 godina.

Istaknuo je tako da je Hrvatska bila među najboljima u Europi u opskrbi energijom u situaciji kada je, zbog rata u Ukrajini, na svjetskim tržištima bilo mnogo problema.

Što se pak energetske tranzicije na održivu energiju tiče Milatić je poručio da je situacija u Hrvatskoj puno bolja nego što se čini.

“Hrvatska je u 2021., 2022. i ove godine izdala 87 energetskih odobrenja ukupne snage 2132 MW, te imamo otvorene natječaje za 700 MW”, pojasnio je Milatić. Najavio je i da će uskoro biti doneseni svi podzakonski akti ključni za provođenje tranzicije.

“Vlada je za energetsku tranziciju izdvojila pet milijardi kuna do sada, a taj bi iznos trebao biti duplo veći”, najavljuje Milatić.

Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, podsjetio je da je dugogodišnja stabilna situacija na energetskom tržištu uljuljkala energetsku tranziciju. No poremećaji na tržištu, uzrokovani ratom u Ukrajini, energetiku su vratili u fokus. “Ovom konferencijom ne želimo zaboraviti niti jedan dio energetskog miksa te želimo dati dozu optimizma”, istaknu je Nišević.

Komentirajte prvi

New Report

Close