Milanović: Sada je vrijeme za zaduživanje

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2020. u 13:33
Foto: Marin Tironi / Pixsell

Istaknuo je kako nitko prije par mjeseci nije mogao predvidjeti ovakvo stanje.

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je potresom oštećene objekte Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u 10.30 sati, a potom je obišao i potresom oštećenu zgradu Pravnog fakulteta i Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Tom je prilikom dao izjavu za medije.

“Mučno je to gledati. Vidim da će to trajati nekoliko godina ako budemo dobro organizirani”, rekao je Zoran Milanović ispred Pranvog fakulteta u Zagrebu. “Sanacija štete u Zagrebu, iako to nije moja ni zakonska ni ustavna ovlast, trajat će relavitno kratko ako se dobro organiziramo i donesemo zakonski okvir na nivou države i od sanacije potresa osnujemo zavod ili centralnu ustanovu po uzoru na ono što je rađeno u Dubrovniku prije 40 godina. Dubrovnik je globalno i svjetski vredniji, ali je sto puta manji od Zagreba. Zagreb je glavni grad Hrvatske”, dodao je, te se osvrnuo na stanje sa koronavirusom u Hrvatskoj.

“Ovo je vrijeme za zaduživanje. Razumijem da su to teške odluke, Vlada će morati ponuditi još nešto u smislu jasnoće u smislu što nekoga tko je izgubio posao čeka za tri mjeseca, a dalje od toga ne vidi ni Angela Merkel ni Macron”, rekao je Milanović. Istaknuo je kako nitko prije par mjeseci nije mogao predvidjeti ovakvo stanje.

“I zato moramo, kada ograničavamo ljudske slobode, ići korak po korak. Ako smo ograničili slobodu kretanja, a jesmo, i na taj način ograničili građanima da dođu do svoga vlasništva, onda je to odluka koju mora donijeti Hrvatski sabor. Osim ako Sabor nije fizički spriječen da radi, mora raditi. Tu nema mjesta za mene u ovom trenutku”, naglasio je.  Upitan o hrvatskom Ustavu, točnije članku 17. o ograničavanju prava data Ustavom zbog ratnih okolnosti ili neposrednoj ugroženosti jedinstvenosti države, Milanović je rekao kako je hrvatski Ustav predvidio većinu stanja u kojima se možemo naći, te da ga nema potrebe mijenjati.

“Dok Sabor funkcionira, nema potrebe za duetom Vlada – predsjednik”, zaključio je predsjednik Zoran Milanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close