Milanović o iskrcavanju vojne opreme na Mljetu: To nisu stvari za javnost

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2022. u 11:54
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

S Mljeta stižu fotografije desantnog broda minopolagača Krka koji je u srijedu, kako tvrde otočani za Morski.hr, na taj otok dostavio poprilično vojne opreme i osoblja.

Na ovom otoku se nalazi radarska postaja, no kako Morski.hr doznaje od izvora bliskog Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH), ljudstvo i oprema tamo inače stižu civilnim trajektom, a doista rijetko vojnim brodovima.

Što je stiglo na Mljet?

RBS-15 (Robotsystem 15) je protubrodski projektil velikog dometa. Posljednja inačica Mk. 3 može pogađati i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics. Taj projektil ubraja se u klasu “ispali i zaboravi”, sa sea-skimming napadnom putanjom, s visoko-rezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sustavom za napad na kopnene ciljeve. Konstruiran je tako da bude otporan na elektronička ometanja, piše Morski.

Projektili RBS-15 glavno su naoružanje raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice (RTOP-11, RTOP-12, RTOP-21,RTOP-41, RTOP-42 ) te tri mobilna obalna lansera.

Milanović: Stanovnici Mljeta nisu zabrinuti

Ministarstvo obrane još se nije oglasilo, no vojsku na Mljetu komentirao je danas predsjednik Zoran Milanović.

“Sve što trebate znati, znate… to nisu stvari za javnost. Nema razloga za brigu. O ostalom će vas obavijestiti iz Ministarstva obrane, ako ne spavaju”, kazao je Milanović, prenosi Index.c

Oglasio se MORH

Priopćenje vezano za aktivnosti Hrvatske vojske na otoku Mljetu medijima je potom uputilo i Ministarstvo obrane.

“Izvještavamo Vas kako je u četvrtak 17. veljače 2022., desantni brod minopolagač Krka upućen na redovnu aktivnost popune vodom postaje obalnog motrenja Mljet. Sukladno planovima obuke u sklopu navedene aktivnosti proveden je i obilazak paljbenog položaja na Mljetu.

Paljbeni položaji mobilnih obalnih lansera nalaze se na više lokacija diljem obale i otoka. Oni se redovito obilaze te se kroz vježbe provjeravaju fizički pristupi do paljbenih položaja. Obilasci se najčešće provode u sklopu aktivnosti popune vodom postaja obalnog motrenja na otocima u cilju racionalizacije troškova.

Sva vojna sredstva, nakon vježbe, vraćena su u matične vojarne. Napominjemo da su na mobilni obalni lanser bila ukrcana četiri kontejnera bez raketa”, priopćeno je iz Ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close