Milanović će s čelnim ljudima Gazproma razgovarati o Petrokemiji?

Autor: Poslovni.hr , 16. siječanj 2013. u 08:36
Ivan Vrdoljak i Zoran Milanović; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nagađa se kako su neki ulagači prije vremena znali da će jedna od tema razgovora premijera Milanovića s čelnim ljudima Gazproma biti i Petrokemija.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je jučer novinarima da njegovo ministarstvo trenutno ne razmišlja o privatizaciji kutinske Petrokemije, ali je stanje te tvrtke dugoročno neodrživo. Ideju o privatizaciji nisam čuo ni u kuloarima, ona sada nije u planu, ali srednjoročno i dugoročno morat će se razmišljati o tome kako spriječiti da Petrokemija posluje s minusima, rekao je Vrdoljak tijekom susreta s novinarima.

Iako je Vrdoljak izjavio da Ministarstvo ne razmišlja o privatizaciji, Mladen Pejnović iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, osoba od povjerenja premijera Milanovića, privatizaciju još uvijek ne isključuje.

>> Dok Vrdoljak umiruje Stožer, Pejnović i dalje o privatizaciji

 

Jučer se u fokusu ulagača našla dionica Petrokemije. Promet dionicom Petrokemije iznosio je 6,1 milijun kuna, a nakon rasta za 8 posto ostvarenog u ponedjeljak, cijena te dionice je jučer pala za 5,29 posto, na 246,95 kuna.

Večernji list piše  da se već nagađa kako su neki ulagači prije vremena znali da će jedna od tema razgovora premijera Milanovića s čelnim ljudima Gazproma biti i Petrokemija. 'A pretpostavlja se da se samo s ruskom kompanijom može razgovarati o privatizaciji Petrokemije. Od ljudi bliskih upravi čuje se, pak, kako su nova tri člana uprave dovedena zbog restrukturiranja koje bi trebalo biti okončano za oko dvije do tri godine, a tada bi se stvorio temelj za privatizaciju, kada će i vrijednost Petrokemije biti veća od sadašnje pritisnute gubicima', piše Večernjak.

Podsjećamo, Vrdoljak  se danas sastaje s predstavnicima tvrtke Gazprom i Republike Hrvatske  u sektoru energetike, izvijestili su iz njegova ministarstva.

Na sastanku će uz ministra Vrdoljaka ispred Republike Hrvatske biti prisutni i Slavko Linić, ministar financija, Alen Leverić, pomoćnik ministra gospodarstva za industrijsku politiku, energetiku i rudarstvo i Ante Ramljak, posebni savjetnik ministra gospodarstva, a sa ruske strane Alexsander Madvedev, zamjenik glavnog izvršnog direktora tvrtke Gazprom i generalni direktor Gazprem Exporta i Alexander Dyukov, glavni izvršni direktor tvrtke Gazprom-Njeft sa suradnicima.

U drugom dijelu radnog susreta uz prisutnost ministra Vrdoljaka s predstavnicima Gazproma sastat će se i uprave tvrtki Plinacro i HEP d.d.

>> Vrdoljak i Linić sutra se sastaju s predstavnicima Gazproma
 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close