Milan Bandić dao tri lokala Jozi Brkiću i još mu vratio dva

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2019. u 12:49
Foto: Sanjin Strukic/PIXSEL

Fast food “Brzi” i dvije godine nakon zakupa nije otvoren, a kontrolori utvrdili da je ‘prostor uređen i priveden ugovorenoj namjeni’.

Ne samo da izvidi USKOK-a o dodjeli poslovnih prostora nisu omeli suradnju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Joze Brkića, starijeg brata drugog čovjeka HDZ-a Milijana, već su dečki suradnju i pojačali, piše Ivan Pandžić za 24 sata.

U zadnjih godinu i pol Jozo Brkić je preko neke od svoje 42 tvrtke zakupio čak 41 gradski i državni lokal koji uglavnom zjape prazni, iako je obećao u njima otvoriti restorane, klubove, kafiće, frizeraje… U međuvremenu je država zatvorila vrata Brkiću zbog neplaćanja najamnina, sam je vratio ili je država raskinula s njim 15 od 25 ugovora i ne može se javiti na nove natječaje države dok ima dug. Neke je prostore stariji Brkić vratio i Zagrebu, a iz tri ga je izbacio baš Bandić jer nije plaćao najamninu ili ih nije stavio u funkciju.

'Lokal se otvara, nastavljamo dalje s poslom' 

Ali sada preokret. Milan Bandić je vratio dva već oduzeta prostora Brkiću, a njegove tvrtke zakupile su još tri nova lokala od Zagreba u centru grada. Niti na ponovljene upite nismo dobili podatak koliko je Brkić dužan i Zagrebu i državi, i je li barem dio duga naplaćen iz danih jamstava. Nedavanje tih podataka su pravdali baš izvidima USKOK-a.

Bandić je ovaj mjesec potpisao dva zaključka kojima vraća Brkiću lokale u Paromlinskoj, na samom ulazu u Importanne centar, te jedan od 36 kvadrata u Ilici 36. Na istoj adresi, u dvorištu Ilice 36, još je jedan prostor veći od 50 kvadrata koji je Bandić oduzeo Brkiću jer je ostao dužan više od 43.000 kuna za zakupninu i komunalije, ali i taj bi mogao biti vraćen ako Brkić podmiri dug. Za oba vraćena prostora, kaže se da su podmirena sva dugovanja, pa se ugovori neće raskinuti.

Posebno je zanimljiv onaj u Paromlinskoj u kojoj je trebao biti otvoren objekt brze prehrane. Osim što je Brkić podmirio preko 20.000 kuna duga, u zaključku se navodi da su kontrolori grada izašli na teren i utvrdili 1. srpnja da je „poslovni prostor u potpunosti uređen i priveden ugovorenoj namjeni“.

Gotovo tri tjedna nakon toga novinari 24 sata htjeli su pojesti sendvič kod Joze Brkića, ali naišli su na zatvorena vrata. Kroz izlog se vidi da je prostor uređen, namještaj je tu, ali prekriven celofanom i objekt još nije otvoren. Brkić ga je nazvao „Brzi“ iako ga nije otvorio skoro dvije godine otkad je zakupio lokal za 6125 kuna mjesečno.

– Otvaranje navedenog lokala je u narednim danima. Business nastavljamo – odgovorio je novinarima kratkom porukom Brkić.

Od 10 prostora, sedam je prazno 

Da se „business“ nastavlja jasno je i iz tri ugovora koje je u zadnjih mjesec dana odobrio Bandić. Nakon provedenih natječaja, Brkićeve tvrtke su zakupile i dva susjedna lokala na ulazu u Importanne centar koji je intenzivna pješačka zona. Dobile su lokale od 44,6 kvadrata i 27 kvadrata, mjesečno će plaćati 22.000 kuna bez PDV-a za njihov zakup. Grad se ovaj put osigurao i Brkić je izdao zadužnice od čak 350.000 kuna. Ako ne bude plaćao zakup, Grad ga odmah može ovršiti za dug. Tvrtka u kojoj je Brkić suvlasnik je zakupila i prostor u strogom centru, u Teslinoj ulici koje treba služiti za skladište.

Za nekih 38 kvadrata treba plaćati 1100 kuna na mjesec. Što se tiče države od koje je zakupio 25 prostora, a jedan koristi bespravno, tvrtka “Državne nekretnine” je odgovorilo da je u međuvremenu sam vratio sedam prostora, a za osam su oni raskinuli ugovor. Kažu i da je jedan od njih raskinut jer je Brkić pokušao lokal nezakonito dati u podnajam. Od države mu je ostalo 10 prostora u centru od kojih je sedam prazno.

Komentari (2)
Pogledajte sve

kumJozi se treba sve dati što on vidi i štosnjemu svikne u Poganoj Vlaki ( bivši Zagreb)

kriminalna vozi dalje

New Report

Close