Mikro i malima 7,5 milijardi kuna ili dvije trećine ORM potpora

Autor: Jadranka Dozan , 27. srpanj 2021. u 22:00
Trenutačno je evidentirano 126.175 nezaposlenih/DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

Od lanjskog ožujka do kraja svibnja ove godine isplaćeno 11,05 milijardi kuna potpora za ORM.

Prema dnevnom “barometru” Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Hrvatskoj je trenutačno evidentirano 126.175 nezaposlenih, još malo manje nego početkom mjeseca.

Istodobno, posljednji dostupni podaci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, za lipanj, potvrdili su nastavak rasta zaposlenosti.

Prema DZS-u sredinom godine ukupno je bilo 1,56 milijuna zaposlenih, a broj osiguranika pri HZMO-u je stigao nadomak 1,6 milijuna, bilježeći četvrti mjesec uzastopnog rasta u odnosu na lani.

Uz gospodarski oporavak ta su kretanja i pod utjecajem mjera za očuvanje radnih mjesta (ORM) uvedenih nedugo po izbijanju pandemije. Od lanjskog ožujka do kraja svibnja ove godine isplaćeno 11,05 milijardi kuna potpora za ORM.

Od tog iznosa – a uz sufinanciranje isplata plaća on uključuje i potkraj prošle godine uvedenu mjeru nadoknade fiksnih troškova – lani je isplaćeno 8,24, a u prvih pet mjeseci ove godine 2,81 milijardu kuna. Najviše novca iz mjera ORM u proteklih je 15 mjeseci, čak 48% ili oko 5,3 milijarde, usmjereno mikropoduzetnicima (do 10 zaposlenih), a daljnjih 20 posto završilo je kod malih poduzetnika (između 11 i 50 zaposlenih).

Srednjim i velikih poduzetnicima u svrhu očuvanja radnih mjesta, na temelju pada prihoda, skrenuto je po nepunih 1,8 milijardi kuna. I iznosi i broj radnika obuhvaćenih tim mjerama postepeno se smanjuje.

Nakon što su u siječnju i veljači ORM potpore bile blizu 700 milijuna, s omekšavanjem epidemioloških mjera u svibnju su isplate bile 418 milijuna, a potporama je obuhvaćeno nešto više od 118.000 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close